Waarom wordt het zwart voor je ogen als je snel opstaat?

3 minuten

Je kent het vast wel: je zit net even lekker te Whatsappen, maar de pakketbezorger staat ineens voor de deur. Of je ligt lekker in bed Netflix te kijken, maar je moet opstaan omdat je telefoon gaat. Je springt in beide situaties snel omhoog en dan ineens is het er: een licht gevoel in je hoofd en een zwarte duisternis voor je ogen. Hoe komt dit? WRM wordt het zwart voor je ogen als je te snel opstaat?

 Bloeddruk

Er is een eenvoudige verklaring voor het lichte gevoel in je hoofd en het zwart worden voor je ogen als je te snel opstaat. Dit komt namelijk omdat je lichaam zich niet snel genoeg aanpast aan de nieuwe houding. Het is mogelijk dat bij te snel opstaan je bloeddruk tijdelijk te laag is; door de verlaging van de bloeddruk stroomt er kort minder bloed naar je hersenen. Hierdoor krijgen je hersenen ook minder zuurstof, waardoor je een licht gevoel in je hoofd kunt krijgen. Hebben je hersenen nog minder zuurstof, dan kun je zwarte vlekken voor je ogen krijgen en zelfs flauwvallen.

De bloeddruk kan door verschillende oorzaken dalen, zoals een warme maaltijd (omdat er dan veel bloed naar de buik gaat) en het snel opstaan uit een bed of stoel (omdat er te veel bloed in je benen is gezakt). Tijdens het liggen of zitten kan er wel zevenhonderd milliliter bloed in je lichaam naar beneden zakken! Ook kan een lage bloeddruk ontstaan wanneer je omhoogkijkt, omdat de halsslagader dan wordt uitgerekt. Als de bloeddruk daalt, dan gaat het lichaam direct aan de slag om de bloeddruk weer te verhogen. Door de bloedvaten samen te knijpen, wordt er weer voldoende bloed naar de bovenkant van het lichaam vervoerd.

Bijna alle ouderen en jongeren hebben soms last van een tijdelijke daling van de bloeddruk, maar ouderen hebben er iets vaker last van. Het lichaam van ouderen kan namelijk niet zo snel de bloeddruk corrigeren, waardoor de bloeddruk verder daalt dan bij jongeren het geval is. Gezondheidsnet.nl meldt dat zelfs tien tot vijftig procent van de ouderen last heeft van een lage bloeddruk, binnen één tot tien minuten na het opstaan en een kwartier tot een uur na het eten van een maaltijd.

Het lichte gevoel in het hoofd en de zwarte vlekken voor de ogen zijn vrij eenvoudig te voorkomen. Voordat je opstaat, kun je het beste even een paar minuten blijven zitten en heen en weer wiebelen met je benen. Hierdoor wordt het bloed dat naar je benen is gezakt weer in je lichaam rondgepompt. Andere oplossingen zijn meer drinken en eten met meer zout nuttigen, zodat het lichaam meer vocht kan vasthouden.

Orthostatische hypotensie

Als je soms last hebt van een licht gevoel in je hoofd bij snel opstaan, dan is er helemaal niets aan de hand. Sommige mensen hebben hier echter veel vaker last van: deze mensen hebben orthostatische hypotensie. Dit houdt letterlijk in dat zo’n persoon een lage bloeddruk heeft bij het opstaan, doordat het lichaam de bloeddruk niet goed kan reguleren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder diabetes, ouderdom of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Flauwvallen

Naast de hierboven genoemde symptomen kan een lage bloeddruk er zelfs voor zorgen dat je flauwvalt. Dit heeft dezelfde oorzaak als lichtheid in het hoofd of vlekken zien, namelijk een tekort aan zuurstof in je hersenen. Flauwvallen betekent kort gezegd dat je even je bewustzijn verliest en dat de spanning in je spieren wegvalt. Hierdoor val je of zak je in elkaar, wat een beschermingsmechanisme van je lichaam is. Als je ligt kan het bloed namelijk gemakkelijker naar de hersenen stromen. Maak je dus geen zorgen: zodra je hersenen weer genoeg zuurstof krijgen, kom je weer bij.

 

Bronnen

http://www.gezondheidsnet.nl/

http://www.quest.nl/

http://www.duizeligheid.nl/

https://www.thuisarts.nl/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!