Waarom zijn sommige mensen linkshandig?

2 minuten

De vraagstelling verraadt de zeldzaamheid van linkshandigheid al: slechts 10% van de mensen gebruikt zijn of haar linkerhand om te schrijven, knippen of klussen. Meestal is bij een linkshandige ook de linkervoet en het linkeroog dominant. Archeologische vondsten als stenen en speren bewijzen dat er in de steentijd meer linkshandigen waren dan nu. Onderzoekers gaan ervan uit dat minstens de helft van de mensen de belangrijkste dingen met de linkerhand deden. Nu worden linkshandigen beschouwd als uitzonderingen. Linkshandigen worden regelmatig geconfronteerd met hun ‘afwijking’: gereedschap, pennen en schriften worden over het algemeen ontwikkeld voor de rechtshandige medemens. Dit roept een paar voor de (linker)hand liggende vragen op: WRM schrijven sommige mensen met links? Wat maakt linkshandigen anders en WRM zijn ze in de minderheid?

Erfelijk
Deels is linkshandigheid erfelijk, maar daarmee is niet alles verklaard. Twee rechtshandige ouders hebben namelijk alsnog een kans van 10% op een linkshandig kind en bij twee linkshandige ouders is die kans slechts 26%. Bij een eeneiige tweeling kan het voorkomen dat de één linkshandig en de ander rechtshandig is. Ook sociale factoren spelen dus een rol.

Sociaal
In de tijd dat er met kroontjespennen werd geschreven op school, werden van nature linkshandige kinderen geforceerd om met rechts te leren schrijven. Als je moet samenwerken, is het handig als iedereen links- of rechtshandig is, zodat je bijvoorbeeld het zelfde gereedschap kunt delen. Wanneer mensen echter de competitie met elkaar aangaan, kan ‘anders’ zijn een voordeel bieden. Een grappig onderzoek heeft laten zien dat bij een competitieve sport als basketbal wel 50% linkshandig is, terwijl bij een meer sociale sport als golf slechts 4% met links swingt. Omdat samenwerking zo belangrijk is in onze maatschappij, zou dit ook de verklaring zijn voor de zeldzaamheid van linkshandigen.

Verschillen
Er zijn een heleboel vooroordelen over linkshandigen: ze zouden slimmer zijn en creatiever (met voorbeelden als Beethoven, Leonardo Da Vinci, Paul McCartney, Einstein en Kurt Cobain) maar volgens andere onderzoeken juist dommer, onhandig en ongezond. Onderzoek heeft duidelijk uitgewezen dat links- en rechtshandigen op meerdere gebieden ‘andere’ hersens hebben, maar op sociaal gebied lijkt dit geen gevolgen te hebben. Over het algemeen is bij linkshandigen de rechterhersenhelft dominant, en vice versa. Zo ligt het spraakcentrum en het gebied voor gezichtsherkenning bij rechtshandigen in de linkerhersenhelft, en gebruikt (een deel van de) linkshandigen daar beide hersenhelften voor. Deze verschillen zijn alleen in de dagelijkse praktijk niet te merken. Gelukkig maar!

Bronnen:
http://wetenschap.infonu.nl/anatomie/67532-waarom-zijn-sommige-mensen-linkshandig.html
http://www.scientias.nl/daarom-zijn-linkshandigen-zo-zeldzaam/

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!