Waarom is Bitcoin zo bijzonder?

3 minuten

Je geld is nergens veilig. Banken die om kunnen vallen en overheden die niet heel betrouwbaar meer zijn. Je ziet daarom veel mensen in crisistijd vluchten in zilver en goud, omdat deze in de loop der jaren altijd stabiel zijn gebleven. Maarja, als niemand meer goud wilt, of er wordt opeens ontdekt hoe je goud kunt namaken, dan is dat ook niks meer waard.

Oftewel, geld is nooit en nergens veilig. We vertrouwen er maar op. De toekomst lijkt zich te richten op internetgeld en één van de internetmunten die zich onderscheidt is Bitcoin. Bitcoin is anoniem en daarom ideaal voor het criminele circuit, zo kun je moordenaars inhuren met Bitcoins!

Wat is Bitcoin?
Bitcoin is bedacht door Satoshi Nakamoto, een software ontwikkelaar. Bitcoin is gewoon op een dag bedacht als een online betaalmiddel (zoals de Euro en de Dollar). Het is dus niks meer dan een paar cijfers op je beeldscherm. Het is wat de gek ervoor geeft. Vergelijk het met een ongestempelde postzegel uit 1932 waar ik 5 cent voor geef, maar een verzamelaar 30.000 euro.

Eén Bitcoin was in 2010 nog maar € 0,10 waard. Nu, november 2013, is dat opgelopen tot ongeveer € 500,-. Ohja, de software is zo ontwikkeld dat langzaamaan steeds meer Bitcoins kunnen worden ‘ontdekt’. Denk aan goudmijnen. Echter is bij Bitcoin al zeker dat er ongeveer 21 miljoen Bitcoins zullen bestaan.

WRM is Bitcoin zo speciaal dan?
Ik zal het zo min mogelijk technisch houden, maar het hele systeem van Bitcoins is niet te beïnvloeden. Zodra je namelijk geld overmaakt, moet iedereen in het systeem dit verifiëren. Je hebt een programmaatje op je PC waarin in blokken aan iedereen wordt verteld wat er gebeurt met de Bitcoins. Bij elke transactie moeten een aantal mensen bevestigen dat zij alle blokken opgelost hebben en weten dat X genoeg Bitcoins heeft om Y te betalen. Zodra dat vaak genoeg is gebeurd, vindt de transactie definitief plaats.
De transactie wordt pas voltooid na een genoeg aantal bevestigingen

Alsof dat al niet speciaal genoeg is, hier een aantal punten waarop Bitcoin verschilt van de ‘reguliere’ banken:
– Bitcoins worden niet centraal geregeld. Iedereen geeft steeds aan elkaar door wat er met de Bitcoins gebeurt. Wie ontvangt van wie? En hoeveel? Er zit geen enkele instantie tussen.
– Bitcoin is heel makkelijk en anoniem. Je downloadt Bitcoin op www.bitcoin.org en opent daarmee automatisch jouw eigen portemonnee. Geen gegevens nodig! Met een minuutje heb jij het ook.
– Bitcoin is transparant. Iedereen kan zien hoeveel Bitcoins naar wie gaan. Ook in de geschiedenis. Wat niemand weet is wie er achter het account zit.
– Bitcoin is bijna gratis. Ook internationaal; dat maakt online niet uit. Waar banken 10 Euro rekenen, kost Bitcoin (bijna) niks.
– Bitcoin is snel. Zodra genoeg andere Bitcoiners hebben bevestigd dat de zender echt zoveel Bitcoiners heeft, staat het op jouw rekening. Met enkele minuten.

WRM willen mensen die Bitcoins dan, het is toch internetgeld?
Kopen van Bitcoins doe je van verschillende mensen en systemen die Bitcoins tegen marktwaarde aanbieden. Als er veel vraag is, dan stijgt de prijs en als er veel aanbod is dan daalt hij weer. Dit doen mensen tegen Amerikaanse dollars en Euro’s. Jij zou door bijvoorbeeld naar Bitstamp of Safello te gaan (na een paar stappen) zó Bitcoins kunnen kopen.

Steeds meer websites accepteren Bitcoins. Denk aan een massagespecialist of een verslavingskliniek. Maar je kan er ook tweedehandsspullen, webhosting of zilver en goud mee kopen. Iets meer bekend; Thuisbezorgd.nl accepteert ze tegenwoordig ook!

Wat ik denk van de toekomst van Bitcoin?
Het is de eerste internetmunt die (tot nu toe) succesvol is gebleken. Grote kans dat de munt in elkaar stort over een paar maanden, maar dan staan er vast nieuwe munten op. Het is de eerste stap in de richting van een munt die digitaal, anoniem en onbeheersbaar te werk gaat. Dit kan ongelofelijk veel ‘voordelen’ hebben, zoals belasting ontduiken en geld witwassen. Maar ook veel nadelen, want is onze samenleving niet gebouwd op de economie en eigenlijk op geld? En wat nou als de overheid geen zicht meer heeft op het geld in het criminele circuit? De toekomst zal het leren.

Een student was trouwens stukken slimmer dan ik. Hij schreef jaren geleden zijn scriptie over Bitcoins en kocht daarom even voor € 18,50 aan Bitcoins. Zijn Bitcoins waren begin november al € 615.000,- waard. Nu meer dan één miljoen; Nice!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!