Waarom hebben we tot nu toe zo’n zachte winter?

1 minuut

December 2013 was met een gemiddelde temperatuur van 5,9°C een van de warmste wintermaanden sinds 1901, het moment vanaf wanneer we dit soort klimatologische data zijn gaan bijhouden. Egels gaan niet in winterslaap, de knoppen staan in de planten en sneeuwliefhebbers balen. Maar hoe komt het eigenlijk dat het zo warm is?

Begin januari was er boven Amerika en Canada sprake van een hogedrukgebied met winden rechtstreeks vanaf de pool. Dit zorgde voor extreme kou, met gevoelstemperaturen zo koud als -50°C. Een deel van de Niagarawatervallen is nu bevroren, mensen kunnen skiënd naar hun werk en de winkels zijn leeg. Oftewel: winter!


Waarom kunnen we nog meer van deze winterdepressies verwachten in de VS? Dr. John, President Obama’s Science & Technology adviseur, legt uit!

De luchtstromen die hierdoor op gang zijn gekomen zijn de oorzaak van onze zachte winter. De depressies die ontstaan aan de Amerikaanse Oostkust schuiven in de richting van het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Met een hogedrukgebied boven Zuid-Europa komt daardoor een luchtstroom op gang die ons van een zuidwestenwind voorziet. Die aangevoerde lucht is van oorsprong subtropisch en koelt boven de relatief warme oceaanwater nauwelijks af. Hierdoor hebben we in Nederland temperaturen in de dubbele cijfers.

Sinds eind januari zitten we in een bijzondere situatie, met grote temperatuurverschillen tussen het noorden en het zuiden van Nederland. Het noordelijke hogedrukgebied dat over IJsland en Scandinavië ligt trekt naar beneden, maar tegelijkertijd wint het zuidelijke lagedrukgebied terrein in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Hierdoor veranderen de windrichtingen: in het noorden van Nederland komt een koude oostenwind op gang, terwijl het zuiden van Nederland relatief warme lucht van zee aangevoerd krijgt. Zo hadden we op 26 januari in Groningen een laagje sneeuw, terwijl het in Zeeland 7°C was.

De warme start van de winter 2013/2014 en het wisselende vervolg daarvan hoeven echter niets te zeggen over de laatste wintermaand. ‘’Het is in Nederland elke winter wel een paar weken warm. Vorig jaar was het in december nog erg zacht’’, zo zegt Rob Sluijter klimatoloog bij het KNMI. Dus schaats- en sneeuwliefhebbers: nog even volhouden, ook in de rest van het land kan die winter echt nog wel komen!

Bron tekst:
Volkskrant.nl/vk/Zo-koud-is-het-in-de-VS-op-ski-s-naar-je-werk-en-bevroren-Niagara-watervallen
Volkskrant.nl/vk/nl/Extreem-zacht-winterweer-reden-om-ons-zorgen-te-maken

Weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/uitzonderlijk_zacht
Rtlnieuws.nl/koude-lucht-stroomt-land-grote-temperatuurverschillen
Elsevier.nl/Sneeuwval-leidt-tot-problemen-in-noordoosten-Nederland

Volkskrant.nl/vk/Extreem-zacht-winterweer-reden-om-ons-zorgen-te-maken

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**   3votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!