Waarom krijg je een brainfreeze van een ijsje?

2 minuten

Ik bedacht me net dat ik nog nooit een boos iemand heb gezien met een ijsje. Op een zomerse dag is de verfrissende smaak van een ijsje een godsgeschenk dat voor dat ene moment alle zorgen wegneemt en een extatisch moment vol met vreugde creëert. Oké, misschien geef ik iets te veel credits aan het ijsje, maar het is wel super lekker om op een zonnige dag een ijsje te eten. Weet je wat wel minder fijn aan een ijsje is? Je kent het vast wel, je bent iets te gretig je ijsje aan het eten en opeens heb je koppijn. BAM een brainfreeze. Je hebt je ijsje te snel gegeten en het is nu alsof je hersenen exploderen nadat je ze per ongeluk in de koelkast bent vergeten. Afschuwelijk dit gevoel, gelukkig gaat het wel snel over. Maar WRM krijgen we eigenlijk zo een brainfreeze na het eten van een ijsje? En kan je ook iets eraan doen als je het hebt?

WRM een brain-freeze?
Omdat natuurlijk iedereen wil weten WRM dit gebeurt, en omdat iedereen gewoon een ijsje wil eten zonder het risico op een brainfreeze zijn top researchers aan de slag gegaan om dit fenomeen voor jou uit te zoeken. En ze hebben de oplossing! Laten we beginnen bij je brein. Je brein is je belangrijkste orgaan (volgens je brein), je denkt ermee en dat soort belangrijke dingen. Je brein heeft het de hele dag door heel druk en houdt er dan ook van om de temperatuur zo constant mogelijk te houden, zodat er efficiënt gewerkt kan worden daar in je bovenkamer. Als je heel snel een ijsje naar binnen werkt, maak je het plots heel koud in je mond en in je keel. In je keel zitten sensoren die de kou registreren. Doordat er plots een temperatuur verlaging plaats vindt denkt je lichaam dat het heel koud gaat worden in je hoofd en neemt het meteen maatregelen om je hersenen op te warmen. Dit gebeurt door je halsslagaderen te verwijden, wat zorgt voor meer bloedstroom richting je hersenen die daardoor warmer worden. Het probleem hierbij is dat door de plotse verhoogde bloedstroom richting je hersenen, de druk in je hoofd ook verhoogd wordt en dat dit kan zorgen voor de hoofdpijn die hoort bij een brainfreeze. Trouwens, wist je dat je brein zelf geen pijn voelt? Je zou in principe je brein kunnen prikken en er niks van voelen! Het is de laag om je hersenen heen, de hersenvliezen, waar de pijnreceptoren zitten en waar je de pijn van de brainfreeze eigenlijk voelt.

23.05.2014 - Yael - WRM brainfreeze 2

Wat te doen tegen een brainfreeze?
Nou je kan beginnen om gewoon geen ijs meer te eten?
Noooppeee.
Nee dat ga je toch niet doen. Nee, wetenschappers hebben een top tip voor je die simpel is en efficiënt: je moet eigenlijk je mond weer gewoon opwarmen, dit kan helpen door iets warms te drinken/eten, maar je kan ook je tong tegen je gehemelte drukken omdat je tong ook lekker warm is.

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!