Waarom ouderen het weer kunnen voorspellen

1 minuut

Misschien heb je het je opa of oma wel eens horen zeggen of heb je het wel eens gehoord via een ander, maar oudere mensen zeggen vaak iets in de richting van: “Ik voel aan mijn botten dat het gaat regenen”. Als een soort B versie van de superkrachten van Storm van de X-men is het voorspellen van het weer toch best handig. Waarschijnlijk dacht je toen je het hoorde dat het een soort fabeltje was, want WRM zouden oude mensen het weer kunnen voorspellen? Als je de titel hebt bekeken, heb je waarschijnlijk al door dat het fabeltje toch wel waar is en dat je grootouders toch daadwerkelijk aan hun botten kunnen voelen dat het gaat regenen. Best awesome toch?

Hoe werkt dit dan?
De reden dat ze het weer kunnen voorspellen is artritis (ontsteking van gewrichten). Ja, zo tof is het weer voorspellen dus ook weer niet. Om je gewrichten heen zit een soort kapseltje gevuld met vocht, synoviaal gevocht genaamd. Voordat er een storm opkomt, daalt de luchtdruk in de omgeving vaak. De daling in de luchtdruk zorgt ervoor dat het synoviale vocht in je gewrichten uitzet. Om het heel simpel uit te leggen: je moet het lichaam als een soort van ballon zien. De vorm van de ballon wordt behouden omdat de druk aan de binnen en buitenkant gelijk is. Als de druk van de buitenlucht plots daalt (doordat er een storm opkomst is bijvoorbeeld) zal de lucht binnen in de ballon uitzetten. Dit is precies wat er dan gebeurt met het vocht in je gewrichten. De luchtdruk daalt door het opkomen van een storm, het vocht zet uit en opa’s en oma’s voelen de pijn in hun gewrichten en voorspellen zo het weer. En hoewel het misschien handig lijkt om te kunnen voorspellen of het gaat regenen, is het vooral vervelend die pijn

Hier een paar tips die je aan je opa of oma kunt geven om de pijn te verminderen:
– Rust goed uit
– Drink genoeg
– Eet gezond en niet teveel.

Dus toon voortaan respect aan ouderen. Ze kunnen het weer misschien wel beter voorspellen dan de weerman op tv.

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!