Waarom speculoos en speculaas?

1 minuut

Wie heeft een zak vol koekjes, speelgoed en prentenboekjes, wie brengt een zak vol lekkers mee? Sinterklaas, hoezee! Gedurende deze maand is speculaas erg populair: een speculaaspop, gevulde speculaas, speculaasbrokken en kruidnoten. Ook eten we regelmatig een speculaasje bij de thee of beleggen we er onze boterham mee. Als alternatief voor speculaas op de boterham is er sinds enkele jaren Lotus Speculoospasta. Ook kan je tegenwoordig zelf je eigen Senseo Speculoos koffie maken. Maar WRM speculoos en speculaas? Is er een verschil tussen deze namen? En wat is dan het verschil tussen deze twee?

Speculaas is een koeksoort die wij in Nederland goed kennen en regelmatig eten. Speculaas is een koek die wordt gemaakt met speculaaskruiden. Dit is een mix  waar in ieder geval kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper in zit. Speculoos, vooral bekend uit België, is een koek waarin deze speculaaskruiden juist niet zitten. Speculoos is dus speculaas-loze koek. Het verhaal doet de ronde dat Nederland vroeger genoeg kruiden had, onder andere door de VOC, maar dat de kruiden in België erg kostbaar waren. Daarom probeerden ze in België andere ingrediënten te gebruiken, waaronder kaneel en suiker, voor het bakken van een speculaas-achtige koek. Deze suiker karameliseert tijdens het bakken, waardoor speculoos een andere, karamelachtige, smaak heeft.

Er is dus een duidelijk verschil tussen speculaas, het Nederlandse koekje, en speculoos, het Belgische koekje: speculaas is een kruidenkoek terwijl speculoos een gekarameliseerde koek is. Er zijn richtlijnen wanneer een koekje speculaas mag worden genoemd, namelijk een speculaas kenmerkende smaak door speculaas geëigende kruiden en/of andere geur- en smaakstoffen. Voldoet het koekje niet aan deze eisen, dan mag het geen speculaas worden genoemd. Speculoos is in Nederland echter steeds bekender geworden. Sinds 2007 kunnen wij al genieten van de Lotus Speculoospasta op het bammetje, met kaneel als belangrijkst kruid. Sinds dit jaar kunnen we thuis genieten van koffie met de smaak van speculoos, waarbij het opvallend is dat op de verpakking van deze koffiepads het welbekende molen speculaasje staat afgebeeld…

Bron tekst:
Koekjeshoek.be
Recensiekoning.nl
maxius.nl

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!