Waarom huilen we?

1 minuut

Huilen. Heeft het nog een reden naast het ongevraagd wassen van je gezicht of het verpesten van je mascara? Sommige mensen vinden het heerlijk en voelen zich hierna een stuk beter, anderen vinden het onzin en een teken van zwakte. Goed, ieder zijn eigen mening. Maar waarom huilen we eigenlijk?

Huilen gebeurt niet alleen als we emotioneel zijn. Er zijn 3 typen tranen:
Basale tranen – Deze worden continu aangemaakt om te voorkomen dat je ogen uitdrogen. Eigenlijk huil je dus de hele dag door. Ze bieden je ogen voeding en bescherming.
Reflex tranen – Deze komen opzetten als een reflex, bijvoorbeeld wanneer je uien moet snijden of een vuiltje of iets anders in je oog krijgt. De reflex tranen spoelen je ogen schoon, zodat je op termijn niet blijft zitten met veel vuil in je oog.
Emotionele tranen – Het echte huilwerk doen we met deze tranen. Deze komen als je huilt van ellende of van geluk. Alleen mensen hebben emotionele tranen, andere diersoorten niet.

Eén van de theorieën waarom emotionele tranen komen opzetten is het volgende: emotionele tranen zijn er om anderen te laten weten dat er echt iets aan de hand is. Deze tranen vervagen je zicht waardoor je niet in staat bent agressieve of verdedigende acties uit te voeren. Hierdoor wordt naar anderen een signaal van behoefte/nood, bevrediging of gehechtheid uitgezonden. Dit verbetert de communicatie met je naasten en vergroot uiteindelijk de kans op overleving (gezegd vanuit een evolutionair perspectief). Er zijn onderzoeken uitgevoerd waarbij men steeds twee dezelfde foto’s van een persoon te zien kreeg, behalve dat op de eerste foto tranen te zien waren en op de tweede niet. Uit het onderzoek bleek dat men de foto’s met tranen vaker als ‘zielig’ bestempelden. De foto’s zonder tranen werden soms zelfs gekoppeld aan andere emoties zoals verwarring of eerbied.

Tranen van geluk werken eigenlijk hetzelfde. Ook dit zijn signalen van onze werkelijke gevoelens en versterkt de band tussen mensen. Omdat je een huilbui moeilijk kunt faken is het een krachtig communicatiemiddel. Huilen is dus eigenlijk een soort megafoon van je ziel..

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!