Waarom stinken stille scheten erger dan harde scheten?

2 minuten

Harde klinkers, stille stinkers! Velen van jullie zullen weten dat deze wijsheid refereert aan het feit dat een puf wel hard kan klinken, maar dat je er weinig van zult ruiken (meestal dan). Daarentegen zullen stille scheten doen denken aan een ontbindend lijk waar dertig koeien op hebben gepoept. Deze geluidloze pufjes staan erom bekend dat ze uit het niets in groepsverband opduiken, waarna iedereen elkaar verwijt een scheet te hebben gelaten. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens stiekem zo’n scheet gelaten en iemand anders de schuld ervan gegeven (misschien doe je dit nog steeds tijdens huisfeestjes). Maak je niet druk, ik oordeel niet. Maar WRM stinken deze stille ruften zo erg? En WRM stinken de veel harder klinkende scheten niet?

WRM stinken stille scheten meer?
Zoals jullie allemaal weten is een scheet niet veel meer dan lucht die uit je anus wordt geperst. Het  grootste deel van de lucht waar je scheet uit bestaat is ingeslikte lucht, afkomstig van bijvoorbeeld het kauwen van kauwgum, luchtig eten of bijvoorbeeld drankjes met prik erin. En hoewel een groot deel van die lucht je lichaam weer verlaat via boeren, komt ook een groot deel terecht in je darmen en gaat er dan ook weer uit via je achterste. Deze lucht bestaat vooral uit koolstofdioxide, zuurstof en stikstof. Deze stoffen zijn alle drie geurloos, waardoor je dus een grote (en harde!) scheet kunt laten zonder dat je hier ook maar iets van ruikt.

Onverteerbaar
Dus waar komt de stank van een scheet dan vandaan? Als je eten via je maag zijn lange weg naar de anus aflegt wordt het, zoals je weet, verteerd. Het onverteerbare deel van je voedsel komt in de dikke darm terecht en hier begint het allemaal. In je dikke darm leven verschillende bacteriën, die beginnen te snoepen van wat over een tijdje jouw drol zal worden. Het goede nieuws is dat die bacteriën hierdoor stoffen maken die voor jou handig zijn (zoals vitamines K en B12), het slechte nieuws is dat hierbij ook zwavel vrijkomt. Zwavel is hier eigenlijk de grote stinkerd; het zorgt voor het opgeblazen gevoel dat je hebt na zwaar tafelen en voor de typische lucht die je scheetjes hebben. De meesten scheten bestaan voor 99 procent uit de geurloze stoffen en voor maar één procent uit zwavel; dit zijn de geurloze scheten. Maar als er weinig zuurstof, koolstof en stikstof is, heb je dus een kleinere scheet die voornamelijk uit zwavel bestaat. Omdat deze scheet kleiner is maakt hij bijna geen geluid en doordat hij uit voornamelijk zwavel bestaat stinkt hij zo erg. Het kan natuurlijk ook dat je harde scheten ook stinken, mits er genoeg zwavel in zit. Simpel gezegd, in je harde scheten zit er naar verhouding veel zuurstof, koolstof en stikstof en weinig zwavel, terwijl er in de zachtere scheten veel zwavel en weinig geurloze stoffen zitten.

Nu weet je WRM je scheet zo erg stinkt, maar hoe voorkom je het? Heel simpel: vermijd zwavelrijk eten zoals ei (had je waarschijnlijk al verwacht), vlees en broccoli. Mocht je dit nou toch te lekker vinden om te laten staan, dan kan je altijd nog iemand anders de schuld geven van zo’n zacht windje.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!