Waarom zomerhits?

3 minuten

Grote kans dat de zin in salsa, tequila, en corazon cerveza goed in je hoofd zit, deze zomer. Bij de eerste muziekklanken waan je je aan het strand, inclusief cocktail en leuk gezelschap. Salsa tequila kan dan ook gezien worden als dé zomerhit van 2014. En zo heeft elk jaar wel zo`n zomers liedje dat tijdens de heetste maanden een echte hit is. In 2013 was de zomerhit Wake Me Up van Avicii en in 2012 konden we allemaal genieten van Lion In The Morning Sun van Will and the People. Maar WRM bestaan er eigenlijk zomerhits?

Geschiedenis
Het begrip ‘zomerhit’ werd in Nederland voor het eerst in 1972 gebruikt. In het Nieuwsblad van het Noorden werd deze term, voor zover bekend, geïntroduceerd. Het is moeilijk om een definitie van een zomerhit te geven. Het is gewoon een liedje dat gedurende de zomer een hit was. Het is ook moeilijk om te bepalen wat de eerste zomerhit van Nederland was, maar La danse de Zorba, een instrumentale hit uit 1965, maakt een goede kans. Dit nummer had ook nog een bijpassend dansje, namelijk de sirtaki.

Zomerhits
Het moet allereerst duidelijk zijn dat niet hard te maken is of een hit een zomerhit is. Natuurlijk kan er gekeken worden naar hitparades, maar hierbij geldt de grootste factor, namelijk illegale downloads, niet. Het is meer het gevoel dat een liedje geeft, hoe vaak het op de radio wordt gedraaid en of Nederland er een zomers gevoel bij krijgt. Wikipedia meldt dan ook dat een zomerhit een hit is die een zomerse sfeer oproept, zoals muziek die wordt geassocieerd met zonnige en exotische gebieden. Bovendien wordt de tekst van zomerhits vaak in een andere taal gezongen, zodat de nadruk niet op de lyrics ligt. Hierdoor kan iedereen de tekst, uiteraard op zijn eigen manier, goed meezingen.

In een zomerhit is het ritme ook erg belangrijk; er is vaak makkelijk op te dansen. Daarom hebben een paar artiesten een bijpassend dansje geïntroduceerd, zoals de Lambada van Kaoma, de Macarena van Los del Rio en The Ketchup Song van Las Ketchup. Vaak is een zomerhit een eendagsvlieg en wordt deze niet gemaakt door artiesten die al langer meedraaien. Want, wees eerlijk, we horen niets meer van O-Zone (Dragostea din tei) en Las Ketchup, die toch echt kneiters van zomerhits hebben gescoord. Zomerhits worden dan ook vaak gemaakt door nieuwe artiesten met een nieuwe sound.

Volgens Ron Rijghard, redacteur van NRC, is het belangrijkste van een zomerhit dat je de zee moet kunnen ruiken als je de muziek hoort. `Daarvoor heb je up-tempo muziek nodig, een nummer dat vrolijk klinkt, luchtig is en makkelijk mee te zingen is`, aldus Rijghard. Volgens hem is de theorie dat een zomerhit een niemendalletje is met een hoog lalala-gehalte.

Zomerhit 2014
Anders Nilsen had als doel dé zomerhit van 2014 maken. In de videoclip van zijn nummer Salsa tequila vertelt hij dan ook dat hij alle ingrediënten van een zomerhit in zijn nummer heeft verwerkt, namelijk een accordeon, een saxofoon en een Spaanse tekst op een goede beat. Voor zijn nummer heeft hij `gewoon` Spaanse woorden achter elkaar gezet. ‘Ricky Martin’, ‘guacamole’ en ‘tequila’ zijn daar voorbeelden van.

Salsa tequila voldoet hiermee aan alle criteria die Wikipedia aan een zomerhit toeschrijft. Het roept een zomerse sfeer op, de tekst is in een andere taal en de nadruk ligt op het melodietje. De tekst gaat nergens over, gewoon Spaanse woorden achter elkaar, maar is wel goed mee te zingen. Kortom, een prachtige zomerhit voor het jaar 2014.

Kersthit
Naast een zonnige zomerhit, zijn er natuurlijk ook sfeervolle kersthits. Hoewel een zomerhit elk jaar een ander liedje is, is dit met kersthits niet het geval. Er bestaan slechts paar klassiekers die elk jaar weer terugkomen, zodat er weinig verschuiving in de kersthitlijsten plaatsvindt. In Nederland zijn Last Christmas van Wham, Driving Home For Christmas van Chris Rea en Do They Know It`s Christmas van Band Aid al jaren de populaire klassiekers. Uit een enquete van Q-Music blijkt dat het nummer Flappie van Youp van `t Hek voor veel Nederlanders de ultieme kersthit is. Het hoeft echter ook niet zo te zijn dat er nooit nieuwe kersthits bijkomen; er zijn, net als bij zomerhits, genoeg artiesten die elk jaar weer een poging wagen.

Bronnen
http://vorige.nrc.nl/kunst/article2300205.ece/je_moet_de_zee_kunnen_ruiken_in_een_zomerhit
http://www.nieuws.nl/opmerkelijk/20140627/Zomerhit-2014-Salsa-Tequila-knoopt-Spaanse-cliches-aan-elkaar
http://pop.genius.com/Anders-nilsen-salsa-tequila-lyrics
http://megatop50.3fm.nl/nieuws/detail/348783/wake-me-up-van-avicii-is-de-zomerhit-van-2013
http://www.3fm.nl/nieuws/detail/353723/’Lion-In-The-Morning-Sun’-is-3FM-Zomerhit-2012
http://nl.wikisage.org/wiki/Zomerhit
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kersthit
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3567957/2013/12/26/Flappie-van-Youp-is-de-ultieme-kersthit.dhtml

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!