Over donuts, spaarvarkens en tenen

1 minuut

Drie ontzettend belangrijke vragen waar ik eindelijk het antwoord op weet. En de moeite waard vind om met jullie te delen, want dit maakt het leven weer een beetje mooier.

Waarom hebben donuts een gat in het midden?
Donuts zijn heerlijk. Ik heb me alleen altijd al afgevraagd waarom er zo’n gat in het midden zit. Hierdoor blijft er minder om te eten over en daar word ik natuurlijk niet blij van. Maar het antwoord is eigenlijk heel simpel. Donuts zijn zoete broodjes die gefrituurd worden. Door een gat in het midden te maken, gaat het garen een stuk sneller en is de baktijd korter. Hierdoor zijn de donuts lekkerder en wordt er minder olie in opgenomen (lees: minder vet, dus je kan gerust een tweede donut eten wat mij betreft). Daarnaast blijft door het gat de donut mooi rond en overal even dik.

Waarom heeft een spaarpot vaak de vorm van een varken?
Ik was vroeger (tot mijn fantastische studentenleven begon) een fervente spaarder. Al mijn kleingeld stopte ik in dat roze biggetje en als hij dan vol zat had ik soms wel 50 euro gespaard. Nooit over nagedacht waarom de meeste spaarpotten eigenlijk de vorm van een varken hebben, tot ik laatst het antwoord tegenkwam. Varkens werden vroeger vaak als jonge big gekocht en aan huis gehouden. Langzaam werden ze vetgemest, zodat men aan het eind van het jaar een lekker vet varken hadden om te eten. Om hun varken vet te mesten, spaarden ze het hele jaar door genoeg voedsel om aan het beest te geven. Zo werkt het ook met een spaarpot; het hele jaar door sparen tot hij vol zit. Dat dus.

Waarom hebben je drie middelste tenen geen specifieke naam?
Ooit wel eens over nagedacht dat de tenen tussen je grote teen en kleine teen eigenlijk geen naam hebben? Meestal worden ze gewoon tweede, derde en vierde teen genoemd. Dit in tegenstelling tot je handen, waar wel alle vingers een eigen naam hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat elke vinger ook zijn eigen functie heeft (wijsvinger, ringvinger, etc.). Heel simpel: bij je tenen is dit niet het geval.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!