Drie dingen die algemeen bekend zijn, maar waarom?

4 minuten

Hieronder drie vragen waar wij zelf wel eens het antwoord op wilden weten. Welke vragen heb jij? Laat ze hieronder achter in een reactie en zie het antwoord binnenkort terug op de website!

Waarom trillen we als we zenuwachtig zijn?
Je herkent het vast: die keer dat je een presentatie moet geven voor de rest van je collega’s, medestudenten of geïnteresseerden in jouw vakgebied. Je staat zelfverzekerd op, loopt naar het podium en werpt een laatste blik op het briefje waarop je je presentatie zo goed hebt voorbereid. Dan merk je het: je vingers, handen en zelfs knieën blijven ongecontroleerd bewegen, terwijl dit nou juist niet het moment is. Hoe komt  het dat we juist op zulke ongewenste momenten heviger trillen dan normaal?

Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit, legt dit uit tijdens een gesprek met wetenschap24.nl. Hij vertelt dat het normaal is om te trillen. “Dit hoort bij mensen en is onderdeel van het normale bewegingspatroon. Het is een ingebouwd mechanisme. Als je keihard tegen een muur aan gaat staan duwen, ga je ook trillen.” Hij legt uit dat je sympathisch zenuwstelsel harder gaat werken, wanneer je zenuwachtig bent. Dit zenuwstelsel werkt buiten je wil om. Hier gaat bijvoorbeeld ook je hart sneller van kloppen als je een leeuw ziet. Dit harder werken van het zenuwstelsel uit zich vervolgens in de toename van dat trillen, waar je zelf geen controle over hebt.

Trillen wordt al snel geassocieerd met onzekerheid, terwijl dit niet de oorzaak hoeft te zijn. Gezonde zenuwen kunnen er immers voor zorgen dat iemand juist beter presteert. Zelfs sprekers die dagelijks presentaties geven, kunnen last blijven houden van hevig trillen. Zij gebruiken vaak medicijnen om dit te onderdrukken, ookwel bètablokkers. In extremere situaties, zoals Parkinson, is een hersenoperatie eventueel ook mogelijk. Echter, voor de normale mens die ééns in het jaar voor een groep van 25 man moet staan, zijn medicijnen misschien wat overdreven. In dat geval kun je overmatig gebibber deels voorkomen door geen thee, koffie of sportdranken te drinken.

Waarom The Netherlands, Holland EN Dutch?
Het moet voor Engels sprekenden toch wel heel verwarrend zijn. We wonen in een land, genaamd The Netherlands, dat wij zelf toch vaak ook simpelweg Holland noemen. Sterker nog, de officiële website voor toeristen heet Holland.com. Daar komt dan ook nog eens bij dat we verwijzen naar onszelf als Dutch people, terwijl dat in de oren van Engelstalige landen toch sterker overeenkomt met Deutschland dan met Holland of The Netherlands.

Waarom we ons kikkerlandje ook wel Holland noemen? Holland komt logischerwijs van de twee provincies Noord en Zuid-Holland. De enige correcte manier om te verwijzen naar ons land is dus eigenlijk The Netherlands. Het hele land Holland noemen, is hetzelfde als naar de Verenigde Staten verwijzen als North Carolina. Is ook niet helemaal accuraat. En toch blijven we Holland zeggen. Tsja, iedereen kent ons land nou eenmaal onder die naam. Het klinkt misschien ook wel wat vriendelijker, dus waarom zouden we het veranderen?

Laten we het nog één tikkeltje verwarrender maken voor die arme Engelssprekende toeristen. Hier zeggen we: “Nederlanders spreken Nederlands in Nederland.” Vertaald zou het dus een stuk logischer zijn als je  zou zeggen: Netherlanders speak Netherlandish in the Netherlands.” En toch zeggen we in het Engels “Dutch people speak Dutch in the Netherlands”, wat eigenlijk weer verwarrend veel lijkt op “Deutsche sprechen Deutsch in Deutschland”. Phoe! Voor iets meer verduidelijking, klik hier. Wel goed opletten!

Waarom zijn de zeven schoonheden de zeven schoonheden?
Die vervelende moedervlek boven je lip? Da’s één van de zeven schoonheden, hoor! Net als de combinatie van donker haar en lichte ogen en andersom, lange wimpers, amandelvormige ogen, sproeten, kuiltjes en een spleetje tussen je tanden. Waarom?

Elise van der Laan, wie promotie onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam doet naar afbeeldingen van schoonheid in mode magazines, gaat hier in een gesprek met wetenschap24.nl op in. Zij legt uit dat uit onderzoek is gebleken dat men het helemaal niet eens is met deze keuze van zeven schoonheden. Onderzoek wijst uit dat grote ogen, een kleine neus, dik haar, een stralende en lichte huid en volle lippen het meest aangeven worden als mooie uiterlijke kenmerken. De zeven schoonheden zijn eigenlijk allemaal juist heel apart, terwijl symmetrie wordt aangegeven als belangrijjkste kenmerk van een mooi uiterlijk. “Symmetrie in het gezicht en lichaam wordt het meest genoemd – en dit niet alleen in de Westerse cultuur. Je kunt dit terug koppelen naar de liefde voor het gemiddelde.” Ook is het zo dat wanneer men verschillende gezichten neemt en deze als het ware samensmelt in één gezicht, dit gezicht vaak als mooist wordt aangegeven. Ook dit spreekt weer van de liefde voor het gemiddelde.

Daarnaast vertelt Elise dat uit onderzoek blijkt dat uiterlijke trekken die mannen bij vrouwen mooi vinden, lijken op trekken van het gezicht van een baby. En andersom vinden vrouwen trekken bij mannen mooi die meer duiden op van volwassenheid. Dus mannen, laat die snor en baard staan. En vrouwen, het is misschien dus helemaal niet zo erg als je jonger lijkt dan je eigenlijk bent!

Binnenkort wijden wij weer een artikel aan antwoorden op lezersvragen. Heb jij nou iets waar je mee zit, een vraag waar je graag antwoord op wilt? Laat het hier onder weten in een reactie, of mail naar redactie@wrmmagazine.nl. Je ziet het antwoord op jouw vraag binnenkort terug op de site!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!