Waarom artiesten niet minder verdienen door het internet

2 minuten

Voor het eerst in 12 jaar heeft de muziekindustrie meer omzet gemaakt dan het jaar daarvoor. Als artiest moet je het namelijk niet meer hebben van de CD-verkoop. Niet voor niets was de Free Record Shop bijna failliet. Tegenwoordig verdienen artiesten geld aan mensen die hun muziek bekijken (op YouTube) of beluisteren via muziekstreams als Spotify of iTunes.

Wat is een muziekstream?
Via Spotify kun je via je computer of via de Spotify app muziek luisteren. Je kunt de nummers niet kopen, dus je zult elke maand een abonnement moeten kopen om muziek te mogen beluisteren. Via iTunes kun je de muziek wel kopen, waarna je het altijd kunt beluisteren. Ook als je geen abonnement meer hebt.

Hoeveel verdienen artiesten met muziekstreaming?
Artiesten verdienen per keer dat jij een nummer beluistert tussen de $0,006 en $0,0086, minder dan één cent dus. Dit lijkt weinig, maar Spotify wordt steeds populairder en nummers worden vaker beluisterd dan je denkt.

Hieronder staan bijvoorbeeld een paar nummers met hoeveel zij beluisterd zijn en hoeveel dit ongeveer opgeleverd heeft:

Lorde – Royals /                               65.3 million streams       /              $392,000 – $549,000
Avicii – Hey Brother /                     46.5 million streams       /              $279,000 – $391,000
Miley Cyrus – Wrecking Ball /     60.4 million streams       /              $363,000 – $508,000
Avicii – Wake Me Up /                   152.1 million streams    /              $913,000 – $1.3 million

Als een nummer gedownload wordt via iTunes verdient een artiest ongeveer $0,50. Via YouTube is dat erg lastig te zeggen, omdat er verdiend wordt aan de advertenties rondom clips. Deze informatie wordt niet vrijgegeven.

Dus waar verdien je meer mee?
Laten we Spotify vergelijken met wat artiesten verdienen aan de verkoop van een fysieke single of album (een CD dus). Dit is natuurlijk erg afhankelijk van hoe goed de artiest kan onderhandelen, maar laten we uitgaan van een gemiddelde van $1,50 per album. Michael Jackson verkocht er wel 40 miljoen van Thriller, wat hem dus 60 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Even rekenen, dit album bevat 7 nummers, een fan luistert het album gemiddeld 15 keer en het favoriete nummer wordt 30 keer gedraaid. Dat betekent dat er 120 nummers beluisterd worden. Op Spotify zou Michael Jackson nu tussen de $28,800,000 en $51,600,000 verdiend hebben. Dat is misschien een stuk minder dan de verkoop van zijn album, maar dan hebben we iTunes en YouTube inkomsten nog niet meegerekend.

Het voordeel voor een artiest is ook dat meer mensen zijn muziek horen, dus waarschijnlijk ook meer mensen naar de concerten komen. En laten we eerlijk zijn, concerten zijn véél te duur. Daar verdienen ze genoeg aan.

Oftewel, artiesten hebben niks te klagen. Het internet zorgt voor meer inkomen, en maakt ze rijk!

Bron tekst:
Ing.nl/nieuws_en_persberichten
Nu.nl/faillissementsaanvraag-free-record-shop-belgie
Business.time.com/heres-how-much-money-top-musicians-are-making-on-spotify

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!