Bekeerd tot de islam

5 minuten

Een jonge, blonde, Hollandse meid, die zich op haar 15e bekeerde tot de islam. Je hoort het niet vaak. Wij spraken de nu 17-jarige Tara en zij vertelde ons haar verhaal…

Een belangrijke keuze op jonge leeftijd
Op 19 april 2011 heb ik de beste keuze tot nu toe in mijn leven gemaakt door me te bekeren tot de islam. Ik was toen 15 jaar. Ja, de meeste mensen vinden het wat jong, maar ik sta sterk in mijn schoenen en als ik iets wil dan doe ik dat ook. Ik was daarvoor echt geen gelovig persoon, een atheïst. Mijn twee beste vriendinnen uit de buurt waren moslim. Ik weet nog dat, als we samen naar school fietsten, ze het vaak over de islam hadden. Ik was heel fel hier tegen en vond het allemaal onzin. Ook fietste ik altijd weg als ze er over gingen praten. Eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik nu doe. Op een gegeven moment kreeg ik toch interesse in de islam. Ik begon naar ze te luisteren en heel veel erover te lezen op het internet en in boeken. Ik vond het allemaal zo mooi klinken. Vooral de bekeringsverhalen vond ik inspirerend en ik kon me daar erg in vinden.”

Het omslagpunt
“Op een gegeven moment hadden we een opdracht voor school over de islam. Mijn vriendinnen en ik gingen naar een moskee om mensen te interviewen over wat ze van een hoofddoek vonden. We droegen er allemaal eentje om een reactie op te wekken. In het begin voelde het raar, maar daarna fijn en prettig. Toen we bij de moskee waren, wachtten we buiten en hoorden de imam preken en de koran voorlezen. Dit raakte me. Ik zei tegen mijn vriendinnen: “Ik wil me bekeren. Niets houdt me meer tegen.” Daarna hadden we nog een interview met een meisje in de moskee. Zij inspireerde me en ik zag de liefde in haar toen ze over Allah sprak. Ik heb me daarna ook bekeerd in dezelfde moskee als waar ik dit meisje heb ontmoet…”

Veranderen, van binnen en van buiten
“Het is heel moeilijk uit te leggen hoe je van de één op de andere dag interesse krijgt in de islam. Ik ben niet in één dag ineens compleet veranderd, ik heb het in stappen gedaan. In het begin droeg ik alleen een hoofddoek en later ben ik over gegaan van broeken naar een lange jurk; een abaya (zie foto). Ik voel me er zo vrij en prettig in. Ook bid en vast ik, zo goed mogelijk naar mijn geloof. Mensen vinden het soms zo moeilijk dat ik zoveel doe voor de islam, maar ik zie het zelf als een kleine moeite. Het bidden bijvoorbeeld, 5 keer per dag, neemt maximaal een half uur van je hele dag in beslag. Ik volg ook islam-lessen en zit in een vrijwilligers organisatie, Dunya, die verschillende activiteiten voor jongeren organiseert.”

Familie en vrienden op de hoogte brengen
“Mijn beide ouders waren wel geschrokken toen ik ze vertelde dat ik me wilde bekeren. Ze hadden het totaal niet achter me gezocht. Mijn vader en zus zijn wel mee geweest naar de moskee toen ik me ging bekeren, voor mijn moeder was dit wat lastiger. De rest van mijn familie heb ik een mail gestuurd waarin ik de situatie uitlegde. De meeste reacties waren goed, alhoewel sommige familieleden niet begrepen dat ik een geloof had gekozen dat zo ‘vrouwonvriendelijk’ is. Dit is in werkelijkheid gelukkig niet zo. De meeste van mijn vriendinnen waren al moslim, dus die vonden het alleen maar leuk. De rest van mijn vriendinnen wist dat ik sterk in mijn schoenen sta en toch niet van gedachten zou veranderen. Ze vonden het ook knap dat ik de keuze durfde te maken. De meeste mensen wisten het ook niet, totdat ik na de zomervakantie in 2011 mijn hoofddoek ging dragen. Toen was het echt voor iedereen zichtbaar… Mijn ouders zijn er nu gewoon aan gewend, alhoewel er soms wel dingen zijn die ze niet begrijpen of waar ze moeite mee hebben. De islam heeft bijvoorbeeld maar twee feestdagen: Offerfeest en Suikerfeest. Verjaardag is geen islamitisch feest en ik kies er dan ook voor deze niet te vieren.”

Leven als Hollandse moslima
“Ik krijg gelukkig nooit onaardige reacties op straat, maar wordt soms wel nagekeken. Ik probeer zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven. In de islam is het heel belangrijk om goed tegen mensen te zijn, zowel moslim als niet moslim. Ik vind dit dan ook erg belangrijk. Ik hoor wel vaak verhalen van vriendinnen dat ze worden uitgescholden of dat er tegen ze wordt gezegd: “Ga terug naar je eigen land”, terwijl ze net als ik bekeerde Nederlanders zijn. Ikzelf heb er gelukkig nog nooit last van gehad.”

Tevreden
“Ik ben erg gelukkig en blij nu. Ik weet wat mijn doel is in het leven. Veel mensen zullen denken: hoe kan je de rest van je leven alleen om je geloof laten draaien? Maar ik geloof dat dit leven alleen een test is. Als ik in dit leven veel goede daden verricht, zal ik daar in het hiernamaals van profiteren. Ik twijfel nooit, dit is de beste keuze die je kan maken. De islam is een prachtig geloof en ik zou er niets van willen missen. Ik wil blijven groeien in mijn geloof en in de toekomst natuurlijk trouwen. In de islam staat beschreven dat de helft van je geloof vervuld wordt indien je gaat trouwen. Ik vind het iets prachtigs hebben om samen gelukkig te zijn en de liefde voor het geloof te delen.”

Tara over de islam
“Ik vind het erg jammer dat de islam altijd zo negatief in het nieuws komt. Er zijn inderdaad moslims die zich niet goed gedragen, maar als je goed naar de islam kijkt, zul je zien dat het juist niet is toegestaan wat er gedaan wordt. Ik zeg altijd: Je gaat alleen dood met je eigen daden waarvoor je rekenschap moet afleggen. En wanneer de dood is, dat weet je nooit. Ga op zoek naar wat goed voelt en wat volgens jou de waarheid is. Wie weet kom je uiteindelijk bij de islam terecht. Dit geloof is heel toegankelijk en voor iedereen. Het is in ieder geval de moeite waard om een kijkje te nemen in de islam, je zult er versteld van staan hoeveel dingen je tegen zal komen, waarvan je eerst een heel vooroordeel klaar had liggen..”

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!