Waarom maken mollen molshopen?

3 minuten

Een tijdje terug liep ik van het station naar school en kwam ik langs een grasveld. Niets bijzonders natuurlijk, maar opeens viel mij de grote hoeveelheid molshopen op. Er was niets meer van het eens zo groene veldje over. Molshopen zijn jou vast ook weleens opgevallen. Wat is de reden achter die molshopen? Hebben ze een functie? Vroeger leerde je immers dat mollen blind zijn: in tekenfilms droegen ze een bril en hadden ze vaak piepkleine oogjes. WRM zou je als mol boven de grond komen als je er toch niets kan zien? Kortom, WRM maken mollen molshopen?

Misverstand
Laat ik maar meteen een groot misverstand wegnemen: mollen zijn niet blind, hoewel dit vaak gedacht wordt. Wel hebben ze hele kleine oogjes, qua grootte vergelijkbaar met een speldenknop. Toch kunnen mollen wel degelijk zien met hun mini-ogen. Wat ze niet hebben, zijn oren: horen doen ze met de voelhaartjes op hun hoofd en snuit. Verder is hun reukorgaan erg goed ontwikkeld. Met hun roze snuitje kunnen mollen bijna alles ruiken en, nog belangrijker, lokaliseren. Mollen zijn kleine dieren, die er altijd erg schattig uitzien: een gek roze snuitje, kleine oogjes… Net een knuffeldier. Toch zul je ze niet vaak te zien krijgen. Het hele leven van een mol speelt zich namelijk af onder de grond, in een enorm gangenstelsel. Mollengangen kunnen wel 150 meter lang zijn en tot 120 meter diep reiken. De doorsnede van een gang is daarentegen erg klein: ongeveer 5 centimeter. Groter hoeft ook niet, want een mol is ongeveer 11 tot 16 centimeter lang en weegt ongeveer 30 tot 130 gram. Daarnaast is een vrouwtje iets kleiner dan een mannetje, beiden passen dus in de gang.

Blind daten
Zo nu en dan komen nestverlaters (mollen die even boven de grond komen) tevoorschijn om op zoek te gaan naar extra voedsel. Mollen leven alleen, het zijn solitaire dieren. Pas als het paartijd is, vormen twee mollen een stel. Eens in de zoveel tijd moet de man extra zijn best doen; het zoeken van een geschikte partner is namelijk nog best een klus. Elke mol heeft zijn of haar eigen gangenstelsel, maar tijdens de paartijd krijgen de mannetjes toegang tot het territorium van de vrouwtjes. Het mannetje graaft net zo lang totdat hij het ideale vrouwtje gevonden heeft. Zij kan kilometers ver weg zijn. Als een mannetje eenmaal een vrouwtje heeft gevonden, zal hij na een korte tijd alweer vertrekken. In het voorjaar worden de jongen geboren. Na een maand verlaten zij voor de eerste keer het nest, na twee maanden zijn ze al zelfstandig genoeg om alleen op pad te gaan. Vader gaat weer terug naar zijn eigen territorium, moeder blijft ook op haar eigen plek. De jongen moeten dus direct op zoek naar een eigen stekkie. Meestal doen ze dit vanaf de oppervlakte, daarom heb je tegen het einde van de zomer de meeste kans om een mol te zien.

Molshopen
De voorpoten van een mol, met zes vingertjes en platte nagels, zijn ideaal om de enorme gangenstelsels mee te graven. Een mol schept hiermee zijn eigen territorium. Dit territorium bestaat uit een woonkamer, loopgangen en jachtgangen. Wel een gedoe, al dat ondergrondse gegraaf. Gelukkig staan de haren van een mol zo dat hij makkelijk alle kanten op kan bewegen. De haren bewegen de juiste kant op, waardoor de mol eenvoudig overal heen kan kruipen en niet vast komt te zitten. De molshopen die je ziet, zijn ontstaan uit de aarde die vrijkomt bij het bij het graven. Deze grond is niet meer nodig voor het verstevigen van de wanden en wordt door het beestje naar buiten geduwd. Een hoop aarde, aan het einde van één van de vele gangen, zorgt voor frisse lucht in de woning van de mol.

Onder de grond is een mol veilig en heeft het dier geen natuurlijke vijanden. Bovengronds zijn deze er wel: vossen, uilen en reigers zijn maar een paar van de vele dieren die hem wel als avondmaaltijd willen. Daarom komt een mol niet vaak aan de oppervlakte. Maar zelfs mollen moeten zo nu en dan even naar boven. Mochten ze dat nou toevallig in jouw tuin doen, bedenk dan dat mollen geen idee hebben dat ze daar zitten. Ze hebben gewoon behoefte aan wat frisse lucht en een opgeruimd huis. Dat kunnen we wel begrijpen, toch?

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!