Gave Gezegden: “praten als Brugman”

1 minuut

Bill Clinton kan het, Steve Jobs kon het en deze meneer kan het klaarblijkelijk niet; “praten als Brugman”. Of nouja, praten… tegenwoordig zeggen  we natuurlijk gewoon lullen, dat rolt wat lekkerder over de tong. Hoe het ook zij, ook de kunst van het spreken is in onze taal eervol met een uitdrukking betiteld. En wat een prachtexemplaar! Maarrr de hamvraag blijft natuurlijk: wie is toch dat raadselachtige Brugman-figuur?

Pater Johannes Brugman was een minderbroeder of Franciscaan die omstreeks 1400 in het Duitse aartsbisdom Keulen geboren werd. Hij behoorde tot de Franciscaanse tak der observanten, een broederschap dat afstand deed van al haar bezittingen om zich op deze wijze volledig op god en de behoeftige medemens te kunnen richten.

Johannes Brugman sloot zich aan bij een groep monniken in Amsterdam die een eigen klooster wilden stichten. Hier hield hij dikwijls vurige preken waarmee hij grote indruk maakte op zijn publiek. Want lullen, dat kon die Brugman wel. Zo heeft hij er ooit eens mede voor gezorgd dat het Friese ‘Bolsward’ stadsrechten kreeg. Maar dat is nog niet alles! Nee, de heer Brugman was van vele markten thuis. Zo was hij tevens dichter en schreef hij enkele geestelijke liederen.

Well folks, there you have it! Wederom een leuk weetje voor bij de borrel dacht ik zo. En zoals Johannes Brugman ons doet leren: aerdsche bezittinghen brenghen geen rijkdom!

 

Bron afbeelding: cambodia4kidsorg

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!