Waarom trekt junk food ons zo aan?

2 minuten

Daar zit je dan. Voor de tweede keer deze week bij de snackbar, terwijl je eigenlijk weet dat het niet goed voor je is. Toch ben je weer in die snackbar om je favoriete frietje of burger te halen. WRM blijven we het dan toch eten? Kan het iets te maken hebben met verslaving en heeft de voedingsindustrie hier zelf iets mee te maken?

Verslaving
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat junk food wel degelijk verslavend kan zijn. Uit onderzoek van de Boston University blijkt dat snacks met een hoog suikergehalte een gebied in de hersenen activeert die dat nucleus accumbus wordt genoemd. Dat gebied wordt ook gestimuleerd wanneer men drugs gebruikt. In het experiment kregen 12 mannen met overgewicht ofwel de milkshake met een hoge glycemische index, of die met een lage glycemische index. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index bevatten geraffineerd zetmeel en geconcentreerde suiker. Deze voedingsmiddelen leiden tot een snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot honger en soms zelfs prikkelbaarheid. Het bleek dat de mannen die de milkshake met hoge glycemische index hadden gehad vervolgens meer honger hadden dan de anderen. Maar nog belangrijker: het hersengebied dat normaal actief wordt na het nemen van verslavende substanties, zoals heroïne en cocaïne, werd ook door deze milkshake geactiveerd!

Ook blijkt uit onderzoek van het Scripps Research Institute dat ratten die onbeperkt voedsel mochten eten vergelijkbare hersenactiviteit vertoonden met ratten die drugs toegediend kregen. De onderzoekers Paul Johnson en Paul Kenny geloven dat er vergelijkbare neurobiologische processen ten grondslag liggen aan zowel obesitas en drugsverslaving.

Werkt de voedselindustrie hier aan mee?
De verslavende werking van voedsel is niet iets waar bedrijven zoals Coca-Cola en McDonald’s maar gewoon de voordelen van treffen. Nee, de bedrijven weten hier zeer zeker van en passen hier hun strategie op aan. Volgens Michael Moss maakt de voedingsindustrie junk food verslavend. Hij heeft zo’n drieënhalf jaar onderzoek gedaan en gesproken met heel veel mensen die in de voedingsindustrie werken. De voedingsindustrie heeft de afgelopen decennia heel veel kennis verzameld over de hoeveelheden vet, smaakstoffen, suiker en kleurstoffen deze junk food moeten bevatten. Deze kennis wordt ook toegepast: hij ontdekte daarnaast dat de voedselindustrie de sigarettenindustrie bewust als voorbeeld heeft genomen om zijn producten aan te prijzen.

Bij Coca-Cola wordt de 20 procent van de klanten die 80 procent van hun product wegdrinkt heavy users genoemd. Coca-Cola richt zich specifiek op deze doelgroep. Ze willen dat je nog verslaafder raakt aan Coca-Cola. Zoals iemand zei die bij Coca-Cola heeft gewerkt: It’s more efficient to get my existing users to drink more.” Coca-Cola heeft zich in haar marketingstrategie zelfs gericht op zwakke gebieden in Amerika, zoals New Orleans. In die gebieden drinken ze namelijk twee keer zoveel cola als gemiddeld.

Nog een patatje met?
Hoewel junk food verslavend kan zijn, geldt dit vooral voor obesitaspatiënten. Maar dit wil niet zeggen dat je niet op moet letten met het eten van junk food, aangezien het wel kan leiden tot verslaving als het in grote mate wordt gegeten. Daarnaast moet je je ook beseffen dat je enorm wordt beïnvloed door de voedselindustrie die je bepaalde producten wil laten eten of drinken. Mijn advies: Als je een keer junk food wil eten; neem dat wat je het allerlekkerst vindt!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!