Waarom de Nacht van de Beschonken Amsterdammer?
De wet die al jaren bestaat, maar nu dan toch echt zal worden nageleefd door de gemeente Amsterdam; dronken worden in een café in Amsterdam is niet meer zonder gevaar. Althans, voor de cafébaas. Het café riskeert met het hebben van een dronkaard (of iemand die kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert) een week sluiting. Als dit drie keer voorkomt (three strikes and you’re out!) wordt het café vriendelijk verzocht haar deuren te sluiten. Het gaat te ver, veel te ver. Dat vindt NAT. NAT roept daarom op tot.. jawel: ‘De nacht van de beschonken Amsterdammer!’ Ik sprak met Emiel Willms, die de campagnes leidt voor NAT.
NAT, een beweging die wordt gedreven door jonge mensen (studenten, starters en zelfs één werkzoekende). Met elkaar proberen ze een partij in de gemeenteraad te krijgen die Amsterdam innovatiever probeert te maken. De groep is vooral divers: van achttienjarigen tot dertigers en zowel alfa’s als keiharde bèta’s. Wel hebben ze een kleine oververtegenwoordiging politicologen. Maar ja, wie had dat niet verwacht?
Amsterdam is volgens hen dé plek om de problemen van de 21ste eeuw – zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en economische veranderingen – op te lossen. NAT denkt dat jonge creatieve mensen hiervoor de sleutel zijn. Om deze creatieve mensen vast te houden en de ruimte te geven, willen zij Amsterdam vooral dynamischer maken en zo meer ruimte te maken voor (maatschappelijke) ondernemers en gewaagde initiatieven. Praktisch betekent bijvoorbeeld het slimmer en betaalbaarder maken van wonen of meer plek creëren voor ondernemers en start-ups in ruimte en regels.
‘De Nacht van de beschonken Amsterdammer’
Amsterdam heeft een prachtige horeca-sector, maar de gemeente maakt het haar lastig, al zijn deze regels en wetten meestal goed uitvoerbaar. Het laatste idee echter: café’s sluiten omdat er dronken gasten aanwezig zijn. Het gaat veel te ver, volgens NAT. Om tal van redenen is het voorstel volgens hen slecht: het straft niet de veroorzaker van overlast, maar de horecasector en de drankliefhebbes. Daarnaast is het niet handhaafbaar en creëert het dus willekeur. Ook gaat het voorbij aan de professionaliteit van de barman, maar bovenal is het verschrikkelijk truttig. Met een gezellige dronk in de kroeg staan zou gewoon moeten kunnen volgens NAT. De Nacht is vooral een ludieke oproep om aan te tonen dat het een belachelijk voorstel is, waar de Amsterdammers zich niet door zullen laten tegen houden.
“Toen het Parool deze opmerkelijke maatregel in een passage van een handhavingskader ontdekte, zag je een ware storm los barsten op Twitter. Onze acties [De Nacht van de beschonken Amsterdammer en de FB-pagina ‘Dronken in cafés is een recht’] hadden allebei binnen een dag 1000 deelnemers en likes. Als reactie daarop hebben ook zittende gemeenteraadspartijen vragen gesteld die de burgemeester heeft beantwoord. Hij gaf aan dat de soep niet zo heet gegeten wordt zoals hij wordt opgediend. Hij gaf een voorbeeld hoe het wel gehandhaafd zou worden; als er een dronken gast net naar binnen glipt hoef je als café niet te sluiten, maar als hij een vol biertje voor z’n neus heeft staan wel… Daarna gaf de burgemeester zijn woord dat er een document komt waarin de briefing staat voor de ambtenaren die dit moeten gaan handhaven. Wij, als NAT, zullen deze ontwikkeling scherp in de gaten houden en kijken hoe dit in de praktijk vorm krijgt.”
“De nieuwe regels gaan in op 1 november, op een vrijdag. Het zal sowieso dus wel gezellig zijn in de kroegen omdat elke vrijdag toch een beetje de nacht van vele beschonken Amsterdammers is. Maar als Van der Laan weigert zijn toon aan te passen, zullen we zeker op 1 november een nog groter feestje afsteken. Hoe? We zijn bezig met het uitwerken van verschillende ideeën. Maar het wordt dan sowieso de leukste protestactie sinds jaren.”
Ben jij het eens met NAT? Houd 2 november dan voor de zekerheid vrij voor het uitbrakken in je bed, want 1 november wordt een waar feestje! Meld je aan op dit evenement en blijf op de hoogte van alle ideeën en protestacties van NAT! Klik hier voor het evenement, en hier voor de Facebookpagina ‘dronken in café’s is een recht!
PROOST!