Waarom is walviskots zo duur?

1 minuut

Ja, je leest het goed: walviskots. Potviskots om precies te zijn. Het kostbare goed wordt ook wel amber(gris)  genoemd, een hard wasachtig product uit het darmstelsel van de potvis. Fortuinjagers overspoelen de kust op zoek naar dit drijvende goud. Slechts 1 gram van het goedje kan je 15 euro opleveren, een gemiddelde klomp al snel 1500 euro.

Wat maakt dit braaksel zo kostbaar? Oftewel: WRM is het zo duur? Een theorie is dat ambergris wordt gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. In hun maag produceren ze een speciale slijmlaag die deze scherpe voorwerpen onschadelijk maken. Eens in de zoveel tijd braken ze zo’n slijmbal uit, die blijft drijven op zee of spoelt mogelijk aan. Vissers of strandwandelaars die zo’n grijze steen vinden, zijn direct van hun financiële problemen verlost. Ambergris is namelijk het duurste ingrediënt van de Franse parfumindustrie.

Amber stinkt in eerste instantie verschrikkelijk, maar door de lange reis in de zoute oceaan, drijvend onder een brandende zon, wordt de geur zoet en aangenaam. Slimme bedrijven selecteren en verwerken de gevonden kots tot exclusieve oliën en extracten. Door de hoge prijs en de onzekere aanvoer en kwaliteit wordt het echter weinig gebruikt in parfum. Om de geur van ambergris na te bootsen, zijn diverse synthetische geurstoffen of plantaardige alternatieven ontwikkeld.

Enkele geuren waar ambergris in verwerkt zit (wie weet heb jij er een in je badkamer staan):
– Paco Rabanne 1 Million
– Gucci Guilty for her
– Chloe eau de parfum
– Calvin Klein Euphoria
– Versace Bright Crystal
– Dolce & Gabbana Light Blue
– Thierry Mugler Alien
– Jean Paul Gaultier Le Male

De rijkdom is nabij: in 2012 is er op Texel een potvis met 83 kilogram amber in zijn darmen aangespoeld, waarvan de waarde op enkele honderdduizenden euro’s wordt geschat. Als je de volgende keer een strandwandeling gaat maken, is het dus aan te raden om je ogen open te houden voor dit grijze goed. Zo kan je in in één klap ‘stinkend’ rijk worden.

Bron tekst:
www.ad.nl: ‘jongen vindt walvisbraaksel van 10.000 pond’
www.wikipedia.org/amber_(potvis)
www.parfumerie.nl
http://www.ambergristincture.com

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!