Nerd(ette)s VS Geeks

2 minuten

Een uitstapje naar een gaaf stukje wetenschap kan nooit kwaad. Wetenschap wordt door sommigen gezien als een saaie bedoening, maar er worden wel degelijk leuke dingen onderzocht en georganiseerd. Neem de hoorcolleges van Alexander Klöpping bij Universiteit van Nederland, deze hoorcolleges worden steeds populairder en de komende editie lijkt zelfs uitverkocht te raken! Het volgende onderzoek is gedaan door een blogger, Bursettles, en trok onze aandacht omdat we zelf ook niet precies het verschil wisten te benoemen.

Welk verschil? De vraag die de blogger zichzelf stelde was: Waarom is een ‘geek’ niet hetzelfde als een ‘nerd’? Ik heb zelf de neiging om deze worden als synoniemen te beschouwen, maar ‘Bursettles’ stelt dat dit niet zo is. Hij geeft de volgende definitie aan een ‘geek’: ‘an enthusiast of a particular topic or field. Geeks are “collection” oriented, gathering facts and mementos related to their subject or interest. They are obsessed with the newest, coolest, trendiest things that their subject has to offer.’ Ok, klinkt reasonable, maar what about the nerds? Ik dacht dat deze ook enthousiast zijn over een bepaald veld en hier alles over willen weten? ‘Bursettles’ geeft de volgende definitie voor een nerd: A studious intellectual, although again of a particular topic or field. Nerds are “achievement” oriented, and focus their efforts on acquiring knowledge and skill over trivia and memorabilia.’

‘Geeks’ zijn van het verzamelen van coole spullen en ‘Nerds’ zijn meer gericht op het presteren, kennis op doen. Ok, maar waar is dit op gebaseerd? Voor dit onderzoek zijn 2,6 miljoen tweets tussen 6 december 2012 en 3 januari 2013 geanalyseerd en gekeken welke woorden mensen gebruikten bij bij ‘geek’ of ‘nerd’. Hij heeft deze geanalyseerd en in een tabel verwerkt.

nerd vs geek

Zoals je kunt zien: hoe hoger je verticaal omhoog gaat, hoe meer een woord wordt gerelateerd aan ‘Geek’. Hoe verder je naar rechts gaat op de horizontale as, kom je de woorden tegen die gerelateerd zijn aan ‘Nerds’. Zo zijn volgens dit onderzoek ‘collections’ voor de Geeks en worden Nerds vaak geassocieerd met de woorden ‘boekenwurm’ en wiskundige vakken.

Conclusie van ‘Bursettles’? Veel woorden die betrekking hebben op spullen worden geassocieerd met Geeks. Ze zijn fan en verzamelen de spullen waar hun interesse in ligt. Wanneer het gaat om ideeen en kennis wordt er vaak een Nerd bij gehaald. Nerds zijn beoefenaars en werken hun ideeen uit. Hoewel het natuurlijk wel zo kan zijn dat Geeks ook overeenkomsten hebben met Nerds, lijkt de eerste definitie van ‘Bursettles’ wel te kloppen…

Een leuk onderzoekje naar een herkomst van een benaming van een persoon dus! Maar wat ben jij eigenlijk? Ben je een Nerd of toch een Geek? En waarmee/waarin dan?
Oh en als je alles nog een keer rustig wilt nalezen: hier is de link!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!