Waarom ontstaat er een fontein door Mentos en cola?

2 minuten

Herinner je je ze nog, de populaire filmpjes op internet waarop een heuse fontein van cola te zien was? En deze colafontein was nog eens heel eenvoudig te maken ook. Doe wat Mentos in een fles met cola et voilà, een mini-frisdrankgeiser om van te genieten. Maar hoe kan het dat cola zo gaat spuiten? WRM reageren Mentos en cola zo sterk op elkaar? En werkt dit ook met andere frisdranken? Kortom: WRM ontstaat er een fontein als je Mentos in cola gooit?

Doe het zelf!
Enthousiast geworden door deze introductie? Of wil je eerst met eigen ogen zien of er wel écht een colafontein ontstaat? Ga dan direct zelf aan de slag en lees daarna hoe het proces werkt. Voor een echte colafontein heb je een fles cola, een vel papier, plakband, vijf Mentossnoepjes met pepermuntsmaak en een plek in de buitenlucht (heel belangrijk!) nodig. De handigste tactiek is om een rolletje te maken van het papier en dit vast te maken met plakband. Vul dit rolletje met de vijf Mentosjes en hou het boven de fles met cola. Laat de Mentos in de cola vallen, neem snel voldoende afstand en geniet van je zelfgemaakte colafontein.

Cola en Mentos
Maar hoe kan het nou dat Mentos en cola zo explosief op elkaar reageren? In cola zit, net als in andere frisdranken, prik, namelijk het gas koolzuur (CO2). Als een frisdrankfles wordt opengedraaid, dan stijgt dit gas op in de vorm van kleine belletjes. Mentos zorgt er simpelweg voor dat het ontsnappen van koolzuur wordt versneld. Omdat er veel prik op hetzelfde moment ontsnapt, neemt de druk in de fles toe en spuit de cola vervolgens uit de flesopening.

Deze sterke reactie komt door het onregelmatige oppervlak van een Mentossnoepje. Door dit oppervlak kunnen er veel koolzuurbelletjes tegelijkertijd ontstaan. Deze reactie heeft ook met de ingrediënten te maken. Tonya Coffey, scheikundig onderzoekster van de Appalachian State University, liet haar studenten dit onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat de ingrediënten aspartaam (een zoetstof) en Arabische gom, naast het ruwe oppervlak van een Mentosje, ervoor zorgen dat er een colafontein ontstaat.

Een fontein maken door Mentos in koolzuurhoudende drank te laten zakken, kan in principe met elke soort frisdrank. Elke frisdrank heeft echter een eigen koolzuurgehalte en andere ingrediënten, waardoor de fontein soms wat kan tegenvallen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat cola light de beste fontein geeft. Uit het onderzoek onder leiding van Coffey bleek namelijk dat er een reactie plaatsvindt tussen Mentos en onder andere aspartaam, dat cola light zijn zoete smaak geeft.

Ben je door dit verhaal bang geworden om Mentos te snoepen en tegelijkertijd cola te drinken? Dit is helemaal niet nodig! De druk in je maag is namelijk veel lager dan de druk in een colafles, daarnaast kan je maag dit echt wel hebben. Het is dus niet mogelijk dat je een colaexplosie in je buik krijgt.

Cola-life hacks
Er zijn ook andere dingen die je met cola kunt doen. Zo wordt muntgeld prachtig schoon als dit een dag in cola wordt geweekt. De gootsteen raakt ook ontstopt zodra je er een fles cola doorheen gooit. Een vieze wc? Even wat cola erin gieten en in laten trekken, daarna heb je weer een prachtig schoon toilet. De frisdrank is ook een goed middel om roest mee op te lossen, volgens onderzoek komt dit door het fosforzuur dat in cola zit. Het spul kan dus voor meer gebruikt worden dan alleen een fontein!
Bronnen:
http://www.proefjes.nl/uitleg/150
http://www.kennislink.nl/publicaties/chemie-mentosfontein-opgehelderd

Hoeveel liefde voor dit artikel?
9votes

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!