Waarom kozen deze (soul)artiesten voor deze namen? – Deel 4

1 minuut

WRM Marvin Gaye?
Marvin Pentz Gaye, Jr. was de zoon van de dominee Marvin Gay. De grote soullegende heeft een ‘e’ aan zijn naam toegevoegd. WRM? Omdat hij zich wilde distantiëren van zijn pa, waar hij veelvuldig ruzie mee had. Daarnaast wilde hij Sam Cooke, een andere soulzanger, imiteren/eren door ook een ‘e’ achter zijn naam te plakken. Een ander verhaal is dat hij niet steeds de vraag van journalisten wilden hebben of hij, zoals zijn naam wellicht deed vermoeden, homoseksueel was (for the record: dit was hij niet). Er zijn dus twee verhalen en na het lezen van zijn biografie denk ik dat het eerste het meest aannemelijk is. Gaye had geen goede relatie met zijn vader, want deze was het niet eens met de levenswijze van zijn zoon. Ik kan me daarom ook voorstellen dat Marvin junior afstand wilde nemen van zijn vader. Helaas is deze soulgod aan z’n einde gekomen tijdens zo’n ruzie. Hij is door zijn eigen vader namelijk doodgeschoten.

 

WRM B.B. King?
Een andere fantastische soulartiest, B.B. King, heet oorspronkelijk Riley Ben King. Hij begon zijn muziek live op Radio Memphis WDIA te spelen. Dit radiostation was toen upcoming, omdat het enkel ‘zwarte’ muziek speelde. Dit was destijds heel bijzonder. Hij gebruikte tijdens deze periode de naam ‘The Pepticon Boy’, later werd dit ‘Beale Street Blues Boy’. Dit was, bleek later, nog ietwat aan de lange kant en daarom werd het afgekort tot ‘Blues Boy’. Van het een kwam het ander en er werd opnieuw een afkorting in het leven geroepen: B.B. En wat moet je met zo’n achternaam? Juist. Gewoon gebruiken. B.B. King doet z’n naam immers eer aan.

WRM Stevie Wonder?
Nog een favoriet van mij is Stevie Wonder. Hij heet oorspronkelijk Steveland Hardaway Judkins. Hij is ontdekt door Ronnie White toen hij voor wat vrienden aan het optreden was. Ronnie regelde een auditie met Berry Gordy van Motown. Gordy zou hem onmiddellijk een contract hebben aangeboden en hem toen de naam ‘Little Stevie Wonder’ hebben gegeven. Deze naam ontgroeide hij natuurlijk en daarom werd het later de inmiddels wereldberoemde naam ‘Stevie Wonder’.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!