Vijf dingen die we allemaal weten, maar weten we ook waarom?

2 minuten

Het zijn dingen waarvan we weten dat het zo is, maar wist jij al waarom het zo is? Zo niet, heb je vandaag weer vijf nieuwe dingen geleerd!

Waarom krijg je wallen als je weinig slaapt?
Wallen: een verzakking of verdikking van de huid onder je ogen. Als je slaapt voert je lymfevatenstelsel afvalstoffen af.  Als we niet genoeg slaapuren maken, stapelt het vocht dat normaal gesproken wordt afgevoerd zich op onder je ogen. De huid is daar dunner, dus het kan daar lekker blijven zitten. Door de zwaartekracht verdwijnen vochtwallen meestal binnen een uurtje na het opstaan. Roken, stress en een slecht voedingspatroon kunnen de wallen verergeren.

Waarom duurt een ‘snooze’ van een wekker meestal 9 minuten?
Snoozen: je wekker uitdrukken en hem met tussenpozen meerdere keren af laten gaan, om zo rustig wakker te worden. Uit onderzoek blijkt dat er tussen deze keren meestal 9 minuten zit. Dit zou nog resteren uit het analoge tijdperk. De wekkers werden toen afgesteld met een tussentijd van 10 minuten, maar waren toen minder precies. Om zekerheid in te bouwen dat niemand te laat zou komen, werd er gekozen voor een tussentijd van 9 minuten en een aantal seconden. De huidige wekkers hebben dit simpelweg overgenomen.

Waarom kom je aan als je stopt met roken?
Vrijwel iedereen weet dat je aankomt als je stopt met roken. Het gemiddelde aantal kilo’s is gelukkig niet ontzettend veel, namelijk vier. De meeste mensen denken dat je alleen meer gaat eten, maar er zijn meerdere redenen waarom je aankomt:
1. De eerste weken na het stoppen houdt je lichaam meer vocht vast (2 a 3 kilo)
2. Je stofwisseling vertraagt en hierdoor sla je meer calorieën op
3. Het is al gezegd: je eetlust neemt toe. De reden hiervan is niet bekend, maar ook dit is meestal slechts tijdelijk

Waarom hebben de meeste wasmachines een (rond) raampje?
Onnodig zo’n raampje, want je kan toch niet aan de was zien of het al klaar is of niet. Het idee achter het raampje komt uit Amerika en het is een veiligheidsmaatregel. Geloof het of niet, maar het is er om te zien of er niet per ongeluk een kind of huisdier in de wasmachine zit. Schijnt echt vaker gebeurd te zijn. Waarom hebben vaatwassers en drogers dit dan niet? Simpel, daar kunnen kinderen niet in verdrinken.

Waarom is 13 het ongeluksgetal?
Triskaidekaphobia: de angst voor het getal 13. Dit heeft een Bijbelse oorsprong. Bij het laatste avondmaal zaten er twaalf eters aan tafel en Judas, de 13e aanwezige, die Jezus verraadde. Dit getal wordt daarom als duivels gezien. Triskaidekaphobia wordt vaak nog erger als het vrijdag de 13e is. Vrijdag is de dag dat Jezus werd gekruisigd, dus dit betekent dubbel zoveel angst. Chinezen hebben trouwens een ander ongeluksgetal, namelijk 4. Dit komt door de klank van het woord in het Chinees, wat klinkt als ‘dood’.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**½  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!