Antwoorden lezersvragen oktober – deel 1

4 minuten

Vandaag het eerste deel van de antwoorden op jullie lezersvragen. Kijk morgen op de site voor het tweede deel!

WRM is in Amsterdam in Pathé bioscopen geen sprake van pauze tijdens de film?
Vraag: Butet
Antwoord: Kartika

Een ontzettend interessante vraag, vooral voor de type A mensen onder ons. Voor deze zeer terechte vraag namen wij contact op met Pathé. Uit het antwoord blijkt dat naast in de ‘50-plus’ bios en ‘kleuterbios’ alleen in Pathé Rembrandt te Utrecht pauzes plaatsvinden. Deze specifieke Pathé bioscoop is de oudste bioscoop in het land en is dan ook gebouwd als pauzebioscoop. Alle overige bioscopen zijn in de woorden van het Pathé-team ,,moderne, nieuwe bioscopen en gebouwd om geen pauzes te hebben. De bioscopen zijn qua bezoekersstroom niet geschikt om pauzes in te plannen.” Met andere woorden: er zouden fysieke files en chaos ontstaan en dat probeert Pathé op een logische en effectieve manier te voorkomen. Maar bovenal zijn pauzes verdwenen, omdat het de filmbeleving verstoort. Middenin een film, vaak voor een spannende scène, werd vroeger de pauze ingepland. Een meerderheid van de bevolking vond dat maar niets en daarom zijn pauzes nagenoeg verdwenen.

Nu kan het zijn dat je denkt: “Maar.. toen ik vroeger met mama naar de 101 Dalmatiërs ging, had ik wél pauze. Dat weet ik nog, want ik heb toen nog eeuwig gezeurd om een tweede popcorn. En die kreeg ik. Uiteraard.” Dat kan! Films worden namelijk pas sinds de jaren ’90 zonder pauze vertoond.

Overigens doet Pathé er wel zeker alles aan om zelfs die onrustige, wriemelende bioscoopgangers een optimale filmbeleving te bezorgen: temperatuur wordt aangepast aan seizoenen, stoelen zijn zo comfortabel mogelijk ontworpen en je kunt je drankje makkelijk kwijt. Ook wordt met veel zorg nagedacht over de afstemming van het licht, beeld en geluid. Dit zorgt er wellicht voor dat velen van ons die pauze niet missen!

Wat betekent het gezegde “over een blauw steentje pissen”?
Vraag: Beta
Antwoord: Chiara

Niet het meest gebruikte spreekwoord in de Nederlandse taal, waar zodoende ook niet bijster veel over bekend is. Enerzijds wordt beweerd dat de zegswijze haar oorsprong in Vlaanderen vindt, anderen beweren echter dat ze in de Amsterdamse Jordaan voor het eerst over dit blauwe steentje spraken. Over een blauw steentje pissen betekent zoiets als “even tot bedaren komen”. Tegen iemand die boos is of zich opwindt zeg je: “ga even over een blauw steentje pissen!”

Er is daarnaast nog een andere zegswijze die spreekt van een blauw steentje. Moeders zouden weleens tegen hun kinderen zeggen “ik zet je op een blauwe steen”. In deze context geldt de blauwe steen als dreigement. Dit blauwe steentje zou men kunnen vinden in Leiden en duidde vroeger de plek aan waar misdadigers tentoongesteld werden aan het volk voorafgaand aan de terechtstelling.

WRM snijden mensen in pompoenen met Halloween?
Vraag: Aagje
Antwoord: Kartika

De uitgeholde pompoenen waar een gezicht in gekerfd is – waar voornamelijk Amerikanen zo fanatiek in zijn – hebben een naam: Jack of the lantern, ofwel Jack-O’-lantern. WRM Jack? Deze naam komt voort uit een legende over een Ierse smid die Jack heette. Het verhaal doet de ronde dat deze beste man benaderd werd door de duivel, waarop hij deze op een slimme manier gevangen nam. Hij liet de duivel vrij in ruil voor de belofte dat de duivel Jack voortaan met rust zou laten en hij niet naar de hel moest. Toen het eind van Jack’s leven daar was, bleek dat hij wegens zijn zondes niet naar de hemel mocht. Ook bij de poort van de hel werd hij geweigerd, omdat dit de deal was die hij met de duivel had gesloten. Sinds die tijd zwerft zijn ziel rond over de aarde. Toen Jack bij de hel geweigerd werd, gooide de duivel nog wel een gloeiend kooltje naar hem toe. Dit kooltje stak Jack in de knol die hij toen aan het eten was en voilà: een lantaarn! Het gezicht dat we tegenwoordig zo creatief in de pompoen snijden moet Jack voorstellen.

Maar WRM pompoenen snijden met Halloween? Men geloofde vroeger dat geesten met Halloween uit hun graf herrezen om het huis te bezoeken waar ze vroeger hadden gewoond. Om geesten af te schrikken, verkleedde men zich als monster (vandaar de kostuums) en plaatsten ze kaarsen in uitgeholde rapen en knollen bij de voordeur. Mettertijd zijn deze knollen om ‘praktische’ redenen vervangen door de pompoen.

WRM bestaat een mens voor +/- 65 % uit water?
Vraag: Bob
Antwoord: Ghislaine

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65% van het lichaam uit water. Als baby is dit veel meer: wel 75%. Dit wordt dus minder als je ouder wordt. Zoals je waarschijnlijk weet bestaat het menselijk lichaam uit cellen. Deze cellen bevatten water, maar dat is niet de enige reden WRM het menselijk lichaam zoveel uit vocht bestaat. Ook in de lymfeklieren, bloedvaten en tussen de cellen in (de intercellulaire ruimte) bevindt zich water. Het water wordt door de membranen bij elkaar gehouden in de cel. Daarnaast bevindt zich natuurlijk water in je speeksel, maagsap en nog wat lichaamseigen sapjes. Het is belangrijk om veel vocht te drinken. Aanbevolen wordt 2L per dag, maar 1,5 also does the work! Maar WRM dan? Omdat je overdag veel vocht verliest door zweten en plassen.

Houd de site morgen in de gaten voor antwoorden op de volgende vragen: “WRM heet het ‘uit de kast komen'”, “WRM houden we niet gewoon altijd zomertijd aan” en “WRM is seks gezond”. 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!