Waarom 93% de voorwaarden online nooit leest

2 minuten

Je downloadt een nieuwe app, maar moet eerst akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Als je deze aanklikt, verschijnt er een onbegrijpelijke, lange lap tekst. Om ervan af te zijn klik je maar op akkoord. Het blijkt dat 93% van de internetgebruikers deze voorwaarden dan ook helemaal niet leest. Maar waar stem je nu eigenlijk mee in? De Denktank introduceert daarom de DataWijzer: voorwaarden versimpeld met behulp van herkenbare pictogrammen.

Dit is slechts één van de tien toepassingen bedacht door de Nationale Denktank om Big Data in te zetten voor het maatschappelijk nut. De Nationale Denktank zoekt ieder jaar naar creatieve en praktische oplossingen voor een urgent maatschappelijk probleem. Dit jaar onderzoekt de Nationale DenkTank hoe Nederland met behulp van Big Data mobieler, socialer en gezonder kan worden. [Red. :Lees hier meer over de groep van dit jaar.]

Oplossing 1: De Datawijzer
“Wij gebruiken vier icoontjes zodat het voor gebruikers in één oogopslag duidelijk wordt wat er met hun gegevens gebeurt,” aldus Eva de Leede, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2014. “De DataWijzer geeft aan hoe lang je gegevens worden bewaard, welke gegevens precies worden opgeslagen, of je gegevens kunnen worden doorverkocht aan derden en of de voorwaarden onder Nederlandse wetgeving vallen of niet.”

8.12.2014 - Nationale denktank datawijzer
Afbeelding door: Studio Saiid & Smale

Maatschappelijke impact met Big Data
De Nationale DenkTank 2014 deed de afgelopen maanden onderzoek naar hoe we Nederland socialer, mobieler en gezonder kunnen maken met behulp van Big Data. Bewustzijn creëren over de mogelijkheden én bezwaren van het gebruik van Big Data, zowel onder de bevolking als bij bedrijven en overheid, is volgens de Nationale DenkTank een belangrijke eerste stap. Zo bleek uit hun onderzoek dat 81% van de Nederlanders niet weet wat Big Data is, en dat driekwart van de Nederlanders zich zorgen maakt over zijn privacy. Daar staat tegenover dat de potentiële waarde van Big Data voor de Nederlandse maatschappij in de tientallen miljarden ligt. Daarbij is Big Data een ontwikkeling die niet te stoppen lijkt, dus legt de Nationale DenkTank de focus op toepassingen die de Nederlandse maatschappij ten goede komen.

De DataWijzer is één van de oplossingen van de Nationale DenkTank 2014, en richt zich op het creëren van de juiste randvoorwaarden om Big Data in te zetten in de Nederlandse samenleving. De DenkTank heeft ook concretere toepassingen van Big Data bedacht, zoals Pacmed, de Buurtbuddy en Flexibus.

Oplossing 2: Pacmed
Pacmed is een programma dat huisartsen helpt een accuratere diagnose te stellen, door symptomen te vergelijken met die van duizenden andere (anonieme) patiënten.

Oplossing 3: Buurtbuddy
De Buurtbuddy is de Tinder voor vrijwilligerswerk: een app die het mogelijk maakt vrijwilligerswerk te doen wanneer het jou uitkomt.

Oplossing 4: De Flexibus
De Flexibus rijdt een flexibele route tussen een begin- en eindpunt, die realtime wordt geoptimaliseerd en aangepast aan de reiziger.

Presentatie van de 10 oplossingen
Op 8 december presenteert de Nationale DenkTank alle 10 de oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data. Uiteraard zijn wij hier aanwezig en zullen we vervolgens alle oplossingen meer in details met jullie delen.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!