Waarom eet je altijd te veel in een all-you-can-eat restaurant?

3 minuten

Ken je dat? Je zit bij dat all-you-can-eat restaurant waar je echt álles kunt eten, van sushi met avocado en ei tot spareribs met een pittig sausje. Je begint met een broodje, dan door naar wat van die lekkere champignonsoep, daarna wat sushi en dan nog een goed belegde pizza. Vervolgens nog maar een keer terug naar het buffet voor tóch nog wat patatjes. Je ploft bijna uit elkaar. Toch past er altijd nog wat ijs bij. Na het heerlijke ijsje zit je dan toch echt zo bomvol dat het eten er bijna weer uitkomt. Alles was zó lekker, maar het was zó veel! Hoe komt dat toch? WRM eet je in een all-you-can-eat restaurant zoveel dat je er bijna niet goed van wordt?

Je onderbewuste
Uit onderzoek blijkt dat je, wanneer je tegenover een persoon zit die sneller eet dan jij, meer calorieën eet dan wanneer je alleen aan tafel zou zitten. Zit je met iemand aan tafel die langzamer eet, dan eet je minder calorieën. Men heeft de neiging om anderen onbewust na te doen, dat blijkt ook uit het volgende voorbeeld. Bij een ander onderzoek, waar mensen uitgenodigd werden voor een gratis buffet, bleek dat wanneer twee vrouwen elkaar volgden bij het buffet, de achterste vrouw een gemiddeld net zo grote portie nam als de voorste. Zelfs wanneer de voorste vrouw een fat suit aanhad. Dit kan verklaard worden door de gedachte ‘Zo zwaar ben ik niet, dus ik kan het wel hebben.’ Als een vrouw tijdens het onderzoek achter een man stond, maakte het niet uit. Een vrouw kon zich daarmee namelijk niet goed vergelijken. Dames, ga dus niet, maar dan ook echt niet, achter een vrouw staan, de volgende keer dat je in een all-you-can-eat restaurant bent!

As cold as ice
Heb je je wel eens afgevraagd waarom het eigenlijk nooit zo warm is in restaurants? Lichaamstemperatuur speelt een heel belangrijke rol in de hoeveelheden die je eet. Wanneer het koud is, heeft je lichaam namelijk meer energie nodig om zichzelf warm te houden en daarom krijg je honger. Je raadt het al: wanneer het koud is in een restaurant, ga je meer eten. Neem dus de volgende keer voor de zekerheid een extra vest mee.

De geur van die heerlijke, net gebakken frietjes
In de trein op weg naar huis heb ik meteen honger wanneer iemand met een portie friet in dezelfde coupé zit als ik. Zelfs wanneer ik een appel aan het eten ben en dus eigenlijk geen honger zou moeten hebben. Dit gebeurt ook in restaurants. Wanneer er weer zo’n lekkere hamburger in de buurt is, en je neus de geur daarvan registreert, wordt er in je lichaam insuline aangemaakt. Insuline zorgt voor dat directe hongergevoel, zelfs wanneer je niet eens honger hebt. Daar komt dus die drang vandaan om uit de pan te snoepen als het eten nog niet eens op tafel staat…

Een toetje kan altijd!
Daar zit je dan, helemaal volgepropt met al dat lekkere eten… Ho! Maar we hebben nog geen toetje gehad? Er kan nog best wel een bolletje ijs bij, of twee. De altijd aanwezige zin in een toetje na het eten komt door de behoefte aan zoetigheid, die niet door het andere voedsel dat je de hele avond al aan het eten was gestild wordt. Wil je voorkomen dat je ontploft na het toetje omdat je toch al vol zat, maar nog wel dat extra bolletje ijs nam? Als je in zo’n all-you-can-eat restaurant bent waar ze echt álles hebben, moet je tussen al dat gebunker door even op zoek naar een zoete versnapering. Een aardbeitje of een lekker stukje meloen. Maar of dat nu zo’n straf is…

 

Bronnen:
http://www.guydroog.com/2012/02/28/waarom-je-te-veel-eet-en-weinig-controle-hebt/
http://www.ze.nl/p/146087/10_redenen_waarom_we_te_veel_eten

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!