Waarom gaan we op vakantie?

2 minuten

Oh, wat moet ik meenemen op vakantie? Heb ik die schoenen wel bij me? Ben ik niets vergeten? Oooooh, straks komen we te laat voor het inchecken, kunnen we dan nog wel mee in het vliegtuig? Is de camping of het hotel wel zo mooi als op de foto? Zal het er niet twee weken lang regenen? Herkenbaar? Veel van deze zaken schieten in ieder geval door mijn hoofd als ik op vakantie ga. Je zou zeggen dat een vakantie ontspannend moet zijn, maar vaak kom je nog meer uitgeput  terug van vakantie dan dat je er naartoe ging. WRM gaan we eigenlijk op vakantie?

Weg uit de Randstad!
Omdat er toch wel veel mensen in de stad werken, is het voor deze mensen ook wel heel handig om in de stad te wonen. Een belangrijk onderdeel wat vaak mist in een stad is de groene omgeving, waar je even lekker kunt wandelen of fietsen. Meer reden dus om met je beide benen de natuur in te trekken! Uit onderzoek is gebleken dat inwoners van de Randstad door het weinige groen in de omgeving aan een ‘recreatief tekort’ leiden. Inwoners van de Randstad gaan, om dit te compenseren, zo’n 20% (!) meer op vakantie dan mensen die in groene gebieden wonen. Dit scheelt zo’n 4 nachten in de praktijk.

Goed voor de gezondheid
Wat langer op vakantie gaan, blijkt goed voor je gezondheid. De gezondheid en het welbevinden voor, tijdens en na een lange zomervakantie van gemiddeld 23 dagen van 54 werknemers van een bedrijf is in kaart gebracht. Het niveau van de gezondheid en het welbevinden van de werknemers neemt snel toe tijdens de vakantie en piekt op de achtste vakantiedag. Helaas blijkt dat in de eerste werkweek na de vakantie de werknemers zichzelf weer hetzelfde voelen als voor de vakantie. Toch is het belangrijk om op  vakantie te gaan. Het blijkt namelijk dat mensen die niet langdurig op vakantie gaan vaker ziek zijn en zelfs eerder overlijden dan mensen die wel regelmatig op vakantie gaan.

Because I’m happy!
Daarnaast worden we ook gewoon gelukkig van op vakantie gaan. Uit onderzoek, onder 466 toeristen, die ondervraagd werden in onder andere Amsterdam, Delft en de Keukenhof, blijkt dat toeristen gelukkig zijn op vakantie. Zelfs gelukkiger dan in hun dagelijks leven. De belangrijkste determinanten in het bepalen van het vakantiegeluk blijken je medereizigers en hoeveel vakantiestress je ervaart te zijn. Dus: zorg ervoor dat je je tas goed inpakt en niks vergeet en neem je allerleukste vriend(inn)en mee op vakantie in plaats van die verre vriend. Op naar de playa!

 

Bronnen tekst:
wetenschap24.nl/Waarom-gaan-we-op-vakantie
vakantiestudie.nl

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*    1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!