Waarom hebben mannen baarden?

3 minuten

Baarden zijn hip. Als je op straat loopt zie je veel mannen met gezichtsbeharing. En geef die mannen eens ongelijk, sommige vrouwen vinden een baard woest aantrekkelijk (dames, denk aan Ryan Gosling, David Beckham en Ashton Kutcher) en mannen voelen zichzelf met wat gezichtsbeharing ook veel mannelijker. Maar WRM hebben mannen eigenlijk baarden?

Evolutie
Haargroei op het gezicht is biologisch bepaald en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Onze verre, verre voorouders hadden het nodig om zichzelf te kunnen beschermen, onder andere tegen aanvallen van wilde dieren maar ook tegen koud of juist heel warm weer. Doordat we nu lekker beschermd in huizen wonen en niet meer hoeven te jagen voor ons stukje vlees, zijn we veel minder behaard geworden.

Maar mannen kunnen nog steeds een baard laten groeien, terwijl de meeste vrouwen dit (gelukkig) niet voor elkaar krijgen. Baardgroei komt door het hormoon testosteron en mannen hebben nu eenmaal meer testosteron dan vrouwen. Testosteron heeft baardgroei echter niet als doel, maar dient het gevechts- en verdedigingsmechanisme van mannen. Of mannen een goede baard kunnen laten groeien, hangt af van bepaalde erfelijke factoren. Zo krijgen mannen met donker haar sneller een vollere baard. De meeste mannen van het blanke ras doen er echter langer over om van hun plukjes haar een echte baard te kunnen maken.

Hipsters
Mannen hebben tegenwoordig dus duidelijk geen baard meer nodig om zichzelf te kunnen beschermen. De meeste mannen dragen dan ook een baard omdat het in de mode is. De baard schijnt nu weer hip te zijn geworden door “hipsters”. Er willen nu zo veel mannen een baard, dat het aantal aanvragen voor een heuse baardtransplantatie flink is toegenomen. Deze baardtransplantaties worden op dezelfde manier uitgevoerd als een haartransplantatie, die door onze Gerard Joling bij het grote publiek bekend is geworden. De haarzakjes worden uit de hoofdhuid of de borst gehaald en vervolgens weer in het gezicht van de patiënt geïmplanteerd. Plastisch chirurg Jeffrey Epstein uit New York vertelt aan de Volkskrant dat veel mannen een baard willen omdat baarden een belangrijk mannelijk kenmerk zijn. `Klanten willen volle baarden omdat het er mannelijk uit ziet.`

Vrouwen
Veel onderzoeken gaan over of vrouwen baarden sexy vinden. Een studie van Oxford heeft slecht nieuws voor mannen die dol zijn op baarden. Uit deze studie blijkt namelijk dat vrouwen mannen met baarden minder aantrekkelijk vinden dan mannen zonder gezichtsbeharing. Deze vrouwen vonden mannen met baarden minder aantrekkelijk, maar vonden deze mannen agressiever overkomen en hadden de sociale status van de man met baard hoger ingeschat.

Maar mannen met baard, niet getreurd, onderzoek van De Vergulde Hand toont het tegenovergestelde aan. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat 67% van de 104 vrouwen baarden sexy vinden. Maar de vrouwen benadrukken wel dat een baard pas mooi en sexy is als deze goed wordt verzorgd.

Let op, ook vrouwen kunnen een baard krijgen. Dit heet hirsutisme. Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij ze een mannelijk beharingspatroon hebben. Dit komt veel voor, ongeveer 5% van de vrouwen heeft in de menopauze last van deze overbeharing. Dat deze vrouwen last van overbeharing hebben, kan onder andere komen door een verhoogde gevoeligheid voor androgenen, zoals testosteron.

WRM?
Mannen hebben dus in het verre verleden baarden gekregen omdat het hen toen beschermde tegen aanvallen en tegen koud of juist warm weer. Nu is de bescherming die een baard kan bieden niet meer nodig, maar is gezichtshaar een modeverschijnsel geworden. Omdat het hip is laten sommige mannen graag een baard staan. En de aandacht van vrouwen die baarden sexy vinden is daarbij mooi meegenomen…

Afbeelding: Wouter van der Wolk voor WRM? Magazine

Bronnen tekst:
http://www.goeievraag.nl
www.gewoonvoorhem.nl
www.nultweevier.nl
www.devolkskrant.nl
www.huidarts.info
www.hpdetijd.nl
www.vrouwen.nl
www.alletop10lijstjes.nl
www.verguldehand.nl

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!