Waarom is digitaal lezen voor het slapengaan slecht?

2 minuten

Iedereen doet het wel eens, of beter gezegd vaak. We liggen in bed en het schermpje gaat even aan. We checken nog even het recente nieuws, de laatste voetbaluitslagen of je bekijkt via social media wat je vrienden zoal hebben uitgespookt. Wat pagina’s van dat spannende boek meepakken kan natuurlijk ook, maar dan niet op de old school-manier. Nee, dit doen we via een e-reader of tablet. Het is allemaal heel normaal, maar we moeten er echt mee stoppen. WRM? Het is funest voor je nachtrust.

Onderzoek van Harvard
Deze ontdekking kwam vorige maand aan het licht na een onderzoek van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten. Onderzoekers hebben twaalf mensen twee weken laten slapen in een lab. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep vlak voor het slapen een fysiek boek las en de andere groep gebruik maakte van een iPad. Aan de hand van bloedonderzoek werd duidelijk dat de iPad-groep een lager melatoninegehalte had. Wat concreter: deze groep viel minder snel in slaap en voelde zich de dag erna ook wat vermoeider. Ook al is dit onderzoek uitgevoerd met een iPad, de resultaten gelden eveneens voor lichtgevende e-readers en andere elektronische apparaten.

Blauw licht
De schuldige: blauw licht, dat onder andere wordt afgegeven door led-verlichting en onze eigen smartphones. Door ’s avonds contact met dit licht te hebben, wordt soms minder melatonine aangemaakt. Hierdoor kan de biologische klok enorm in de war raken. Na vier uur lezen van bijvoorbeeld een iPad, kan het zo’n anderhalf uur langer duren voordat de vermoeidheid begint te komen. Je kan een slechte slaper worden en de consequenties daarvan zijn echt om moe van te worden. Op de korte termijn kun je last krijgen van concentratieproblemen, een slechte stemming en, hoe kan het ook anders, slaperigheid. Op de lange termijn kan dit leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten en een verhoogd risico op Alzheimer en depressies. Je levensduur kan zelfs verkort worden.

De oplossing ligt voor de hand
Een oplossing? Voor sommige apparaten is software beschikbaar die blauw licht tegengaan. Er komen dan warmere kleuren van het scherm af, met als resultaat dat je makkelijker in slaap zou moeten vallen. UvA-onderzoeker Gerard Kerkhof pleit echter voor een andere oplossing: ‘Gooi die smartphone de slaapkamer uit!’ Dat geldt ook voor alle andere lichtgevende apparaten, dus die iPad en televisie aan je bed kun je ook verplaatsen naar de woonkamer. Langer slapen ligt voor de hand, maar als je echt een slechte slaper bent, heeft Kerkhof nog een tip: dutjes doen! Slaap kun je immers inhalen en dit kan aan de hand van een powernap. Een powernap van slechts twintig minuten zorgt er al voor dat je drie uur langer fris blijft. Dus ben jij een slechte slaper en moet je zometeen richting de universiteit of je werk? Neem dan een kussen en slaapzak mee, zodat je je slaap kan inhalen met een dutje!

Bronnen
http://www.nu.nl/tech/3960111/lichtgevende-e-reader-en-tablet-zorgen-slechtere-nachtrust.html
http://www.welingelichtekringen.nl/anp/e-book-lezen-voor-het-slapen-is-slecht
http://www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID-WETENSCHAP/article/detail/3820128/2014/12/30/UvA-onderzoeker-Gooi-die-mobiel-uit-de-slaapkamer.dhtml

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!