Waarom krijgt niet iedere man een volle baard?

2 minuten

Het wordt gezien als hét kenmerk van de echte man: de baard. Op een gegeven moment werd het als iets voor de hipster gezien, maar op WRM Magazine was eerder te lezen dat de hipster niet bestaat. In ieder geval zijn vrouwen gek op mannen met baarden en dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Het hebben van deze gezichtsbeharing of ‘haren op kin en wangen bij de man’ (zoals de Van Dale een baard omschrijft), heeft dus zeker voordelen. Sommige mannen kunnen echter geen goede baard laten groeien, maar WRM eigenlijk niet?

Verklaringen voor de baard
Voordat we gaan kijken naar de beste manier om een baard te kweken, eerst even een waarschuwing: een mannenbaard schijnt minstens net zo smerig te zijn als een gemiddelde wc. Geruststellend is dat de man er zelf niet ziek van hoeft te worden. Feit is wel dat als de bacteriën uit de mannenbaard in de waterleidingen van de wc terecht zouden komen, alles er niet bepaald schoner op wordt. Toch willen veel mannen flink wat haren op hun kin en wangen, als de ultieme uiting van mannelijkheid. Helaas voor sommige heren krijgt niet iedereen het voor elkaar om een volwaardige baard te laten groeien. Daar zijn twee belangrijke redenen voor op te noemen:
– Androgenen. Deze stofjes bepalen hoe mannelijk je bent en dus hoeveel van je gezicht wordt bedekt met haar. De bekendste vertegenwoordiger van androgenen is testosteron. Hoe minder je hiervan hebt, hoe minder baardgroei.
– Afkomst. Je bent in het voordeel als je donker haar hebt, want dan krijg je waarschijnlijk sneller een volle baard. Toch zijn er ook uitzonderingen. Aziaten hebben immers ook donker haar, maar voor hen geldt de regel van ‘donker haar, vollere baard’ niet.

Tips
Mocht je op dit moment een blotebillengezicht hebben als man en wil je daar iets aan doen? Behalve rekening houden met de eerder genoemde factoren die zorgen voor het wel of niet kunnen laten groeien van een baard, kun je natuurlijk ook gebruik maken van wat tips. Zo kun je alsnog een prachtige baard laten staan of ieder geval iets van haar op je gezicht krijgen. Zeg maar dag tegen die zachte babywangen!
– Maak gebruik van minoxidil. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar het schijnt een wondermiddel te zijn. Het werd in eerste instantie gebruikt tegen hoge bloeddruk, maar er wordt beweerd dat minoxidil ook baardgroei stimuleert. Mocht je dit willen gebruiken, raadpleeg dan eerst even je huisarts.
– Er is nog een wondermiddel, namelijk biotine, oftewel vitamine B8. Je vindt dit in alledaags eten, maar bij dit middel is het wederom niet wetenschappelijk bewezen dat het daadwerkelijk helpt.
– Veel scheren/trimmen, maar hier heerst ook veel onduidelijkheid over. De één beweert dat veel scheren er voor zorgt dat de haargroei wordt gestimuleerd, de ander zegt dat het een fabeltje is.

De bovenstaande tips zijn dus niet helemaal waterdicht. Er is eigenlijk maar één tip die sowieso effect heeft en dat is geduld hebben. Een baard groeien kost nu eenmaal tijd, dus geduld is in dit geval een schone zaak. En als je geduld hebt, kun je hopelijk na verloop van tijd eindelijk afscheid nemen van je blotebillengezicht. Dat is mij in ieder geval wel gelukt!

Bronnen
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/143781-wat-mannen-kunnen-doen-om-baardgroei-te-stimuleren.html
http://www.mensworld.be/grow/lichaam/baardgroei-stimuleren/
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/onderzoekers-baard-net-zo-vies-als-een-wc
http://www.debaard.nl/kan-je-je-baard-sneller-laten-groeien/
http://uk.askmen.com/fashion/fashiontip/women-prefer-beards.html

Afbeelding: Bob de Vries voor WRM Magazine

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!