Waarom kreunen vrouwen bij het tennissen?

2 minuten

Persoonlijk ben ik geen fan van het kijken naar een tenniswedstrijd tussen vrouwen. Niet omdat ik tennis geen leuke sport vind of omdat de wedstrijden niet spannend zijn, maar omdat ik altijd tenenkrommend zit te luisteren naar dat oorverdovende gekreun! Zo is het gekreun van Sjarapova wel eens op meer dan 101 decibel gemeten, dat is qua geluidsniveau vergelijkbaar met een kettingzaag. Maar wat heeft dat kreunen voor zin? WRM kreunen die vrouwen zo tijdens het tennissen?

Vanuit je tenen
Een verklaring voor het gekreun van de dames is dat zij tijdens de wedstrijd al hun krachten willen aanwenden om zo hard mogelijk te slaan. Dit zou ook zo zijn bij bijvoorbeeld karateka en gewichtheffers, die ook wel eens een kreun willen uitslaan. Stemdocent Alex Boon stelt: ‘Kreunen is een primitieve functie van het lichaam. Als je kracht zet met je lijf, pers je je stembanden tegen elkaar aan en zo ontstaat die kreun.’ In dat geval zou je denken dat zowel mannen als vrouwen met tennis de longen uit hun lijf kreunen. Toch lijkt het bij de mannen veel minder voor te komen. Boon verklaart het verschil: ‘Mannen en vrouwen kreunen evenveel. Bij de vrouwenkreun is de toonhoogte echter hoger en klinkt het gekreun luider. Mannenkreunen zijn minder schel en vallen daarom minder op.’

Beïnvloeden van de tegenstander
Naast het samenpersen van de stembanden wordt er ook wel eens gezegd dat de tennissers met opzet kreunen om andere spelers uit hun concentratie te halen. Door het uitkramen van dit soort tonen is het voor de tegenstander niet meer mogelijk om te horen of de bal geslagen is, zo beweert men. Wat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Hawaï? Het kreunen zorgde ervoor dat proefpersonen minder accuraat en minder snel konden raden waar een bal naartoe geslagen werd. Heeft een bal een snelheid van tachtig kilometer per uur, dan zorgt het kreunen ervoor dat de bal zestig centimeter meer aflegt voordat de tegenstander reageert dan wanneer het stil is op de baan.

Stappen van de WTA
Vrouwentennisorganisatie WTA heeft in 2012 een plan aangekondigd om het luide kreunen van vrouwen tijdens de wedstrijden te dempen. In de opleiding van nieuwe talenten wordt aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen die ervoor kunnen zorgen dat zij tijdens de wedstrijd iets minder geluid produceren. Daarnaast komt er een maximaal aantal decibellen dat de vrouwen mogen produceren. De scheidrechter krijgt een ‘grunt-o-meter’, die moet meten of de bovengrens overschreden wordt. De WTA is in actie gekomen na toenemende klachten van toeschouwers, televisiezenders en speelsters over het erbarmelijk harde gekreun van sommige tennissters bij het slaan van de bal.

Voorzitter Stacey Allaster van de WTA geeft aan dat er voor de huidige generatie nog geen beperkingen worden opgelegd; dat zou oneerlijk zijn omdat de speelsters zichzelf onbewust al een ‘wedstrijdademhaling’ hebben aangeleerd. Nog even met het geluid op stil naar het damestennis kijken, dus.

 

Bronnen tekst:
http://www.bnr.nl/nieuws/928677-1210/kreunende-tennissters-moeten-van-de-baan
http://www.telegraaf.nl/telesport/tennis/20908526/___Sjarapova_stopt_met_kreunen___.html
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/26/dat-vrouwengekreun-op-de-tennisbaan-moet-maar-eens-ophouden/
http://cult.thepostonline.nl/2013/07/01/is-kreunen-een-voordeel-bij-tennis/
http://www.slimtennis.nl/effect-van-kreunen-bij-tennis/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!