Waarom krijgen we rimpels?

2 minuten

De een krijgt ze sneller dan de ander, terwijl sommige mensen ze helemaal nooit lijken te krijgen door stiekem wat botox te gebruiken. Maar iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: rimpels. WRM krijgen alle mensen rimpels en wat kun je doen om veroudering van de huid te beperken?

We worden ouder!
Dat we rimpels krijgen, heeft te maken met dat we ouder worden. De cellen in onze lichamen hebben telomeren, die dienst doen als een interne klok. Het zijn de uiteinden van de chromosomen, die in elke cel van ons lichaam zitten. Als een cel wordt gedeeld, verliest elk chromosoom een klein stukje aan het einde. Het lijf blijft een kopie van een kopie (en ga zo maar door) van een cel maken, maar op een gegeven moment is de cel simpelweg ‘op’.

Elasticiteit
Er ontstaan rimpels in onze huid omdat deze minder strak wordt en zijn elasticiteit verliest. Onderhuids wordt minder bindweefsel en elastine aangemaakt, waardoor de huid dunner en slapper wordt. Roken en zonlicht zijn de belangrijkste redenen WRM de huid veroudert. Door deze factoren wordt de elastine sneller afgebroken, waardoor mensen die vaak zonnen en roken sneller rimpels krijgen.

Er bestaan drie soorten rimpels. Fijne rimpels ontstaan door de vermindering van elastine. Ze verdwijnen echter als je zachtjes aan je huid trekt. Daarnaast heb je diepe rimpels, wat meer groeven of plooien zijn. Tot slot heb je ook nog fronsrimpels; die ontstaan niet omdat de huid verslapt, maar omdat je bewust je huidspieren aanspant, bijvoorbeeld als je tegen de zon in kijkt.

Factoren van buiten en van binnen
Als persoon worden we de hele dag blootgesteld aan de zon, regen en uitlaatgassen. Onze huid heeft dan te lijden onder een verhoogde aanmaak van vrije radicalen. Vier van de vijf rimpels ontstaan door uv-straling. Het is dus erg belangrijk dat je met zonnebrandcrème smeert!

Ook zijn er factoren van binnen die bijdragen aan de huidveroudering. De huid wordt dunner en droger door een lager wordend watergehalte, je lederhuid dunt uit en je verliest bindweefsel. De ene huid veroudert sneller dan de andere. Dit heeft heel erg te maken met je genen; de ene persoon heeft net de goede genen te pakken en de andere niet. Misschien is het een goed idee om je vader of moeder eens goed in het gezicht te kijken, om te zien wat jou te wachten staat…

Wat is er tegen te doen?
De huid kan zichzelf prima verzorgen, aangezien het een orgaan is. Je kunt je huid echter wel een handje helpen: belangrijk is om uitdroging te voorkomen. Dit kun je doen door niet teveel zeep en water te gebruiken, aangezien beide producten de huid uitdrogen. Het vocht moet in de huid blijven zitten en deze niet verlaten. Wanneer je een crème gebruikt, gebruik dan zeker eentje die ook bescherming biedt tegen de zon. Eet daarnaast veel groente en fruit voor de nodige oxidanten! Kortom: probeer gezond te leven, weinig te stressen, niet te veel in de zon te zitten en niet te roken. Zo blijft je huid het meest elastisch. Succes!

Verder lezen?
http://www.gezond24.nl/tv-uitzending/g24_iv_7987/Dokter-Ted-Veroudering-huid-rimpels-en-crèmes

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!