Waarom je zoveel mogelijk moet lachen

2 minuten

Blooperfilmpjes, een goede comedian of gewoon je beste vriendin. Ze kunnen je allemaal aan het lachen maken en dat is maar goed ook! Want we horen het allemaal wel eens: lachen is gezond. Het effect van lachen op je lichaam en je gezondheid is alleen heel moeilijk te meten. Wetenschappers zijn dan ook een stuk voorzichtiger in hun conclusies dan je op basis van ‘lekeninformatie’ kan verwachten.

Heb je ook wel eens gehoord dat een neplach je dag al op zou kunnen beuren? Als je gewoon maar gaat lachen, dan voel je je al beter! Op deze gedachte is zelfs de lachyogabeweging gebaseerd. Helaas is dit het eerste fabeltje omtrent de lach: neplachen is niet effectief . De spieren die gebruikt worden bij neplachen verschillen van de spieren die worden gebruikt bij een echte lach. De hormonen die positieve lichamelijke gevolgen zouden kunnen hebben, komen dan ook niet vrij! Het emotionele deel van de hersenen en de hersenstam worden niet geactiveerd.

Oké, dus je wordt niet spontaan vrolijk van een neplach, maar een echte lach is wel een goede workout ! Weer mis.. Verondersteld werd dat lachen zulke grote spieren in het middenrif activeert dat er flink wat energie verbrand wordt bij een goede lachbui. Wetenschappelijk onderzoek moet deze belofte helaas wat temperen. Guy Plasqui , inspanningsfysioloog aan de Universiteit van Maastricht, heeft het calorieverbruik tijdens een lachbui onderzocht. Ten opzichte van het calorieverbruik van een persoon in rust neemt het calorieverbruik tijdens het lachen wel met 25% toe, maar dat is ten opzichte van echte sporten niet veel. Als je een lachbui 90 minuten vol kunt houden, mag je net een halve banaan eten om je calorieverbruik te compenseren.

Maar is lachen dan echt niet gezond? Jawel, wees gerust! Een aantal positieve aspecten van lachen is ook door wetenschappers aangetoond. Lachen werkt :
• Stressverlagend
• Pijn verzachtend
• Als een buikspierversterker
• Als boost voor het immuunsysteem

Lachen kan het stressniveau van mensen verlagen, doordat de bloeddruk daalt na een flinke lachpartij. Tijdens het lachen wordt daarnaast endorfine en dopamine aangemaakt. Deze pijnstillende stoffen zorgen ervoor dat je pijn iets minder erg aanvoelt. Tot slot komen er ook meer afweerstoffen vrij in het bloed, waardoor lachen je immuunsysteem kan verbeteren.

Dus mijn advies: lachen tot je er buik(spier)pijn van krijgt! Probeer het gelijk maar even met het onderstaande filmpje. Volgens Googles algoritme voor humoristische filmpjes is dit het grappigste filmpje ooit op Youtube:

 

 

Bron tekst:
people.zeelandnet.nl/bpjanssens/neplachen
exo.science.ru.nl/bronnen/biologie/lachen
ilsehuizinga.com/workshop3
uitzendinggemist.nl/afleveringen
ncbi.nlm.nih.gov/pmc
volkskrant.nl/vk/Het-aller–aller–allergrappigste-filmpje-ooit-op-Youtube

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!