Waarom popt popcorn?

1 minuut

Wat is lekker knapperig, kan geserveerd worden met boter, zout of suiker en maakt bij het bakken ervan van die leuke POP-geluiden? Juist, popcorn!  Of je het nou lekker ouderwets in een grote pan bakt, in de magnetron of met je mobieltje bakt – Ja dat kan ook! Zie het filmpje hieronder –  een bak popcorn is altijd welkom ongeacht het moment of tijdstip.

Wat is popcorn eigenlijk?
Popcorn is eigenlijk gewoon maïs. Jammer genoeg is van de drie meest voorkomende maïssoorten popcorn de enige die bij het bakken als het ware ontploft. Gelukkig maar..  stel je voor dat je maïskolf of je blikje Bonduelle maïs ook popte! De maïskorrel is eigenlijk gewoon een zaadje en bestaat voornamelijk uit de zaadhuid: het gele,  harde gedeelte. Verder bestaat het uit het endosperm, het zetmeelrijke gedeelte waar de korrel voor een groot deel uit bestaat, en de kiem, het deel dat later de plant wordt.

08.09.2014 - Consuela - WRM popt popcorn 2
08.09.2014 - Consuela - WRM popt popcorn 3

WRM  popt popcorn?
Pfoe! Die vraag lijkt wel een “tongue twister”. Eetbare popcorn krijg je pas als je de popcorn bakt. Maar WRM  popt popcorn wel en friet bijvoorbeeld niet? Zoals eerder aangegeven bestaat popcorn voornamelijk uit drie delen. De kern van popcorn bevat een kleine hoeveelheid water (ongeveer 15 massaprocent) die door zetmeel wordt omgeven. Dit zetmeel wordt omgeven door een hard, geel omhulsel. Tijdens het bakken wordt de kleine hoeveelheid water in de kern zodanig verhit dat het in damp verandert. De zetmeel laag wordt door de warmte ook zacht. Door de toenemende druk van de waterdamp in de kern van de popcorn ontstaat er een mini explosie. POP!!! Het zaadje ontploft, de waterdamp ontsnapt en  het witte zetmeel “krult” naar buiten toe. Het resultaat? Heerlijk zachte, eetbare popcorn.

Na dit stuk te hebben geschreven realiseer ik me dat ik in geen tijden (lees: jaren!) popcorn heb gegeten. Drie keer raden wat ik hierna ga doen!

 

Bronnen tekst:
http://www.popcorn.org
http://www.tellmewhyfacts.com

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!