Waarom smaakt thee niet zoals het ruikt?

1 minuut

Ik lust geen thee, mijn hele leven al niet. En dat is gek als je je bedenkt dat ik thee heel lekker vind ruiken. Maar er is iets geks aan thee. Het smaakt namelijk lang niet altijd hetzelfde als het ruikt. WRM smaakt thee niet zoals het ruikt?

Tong
Het is algemeen bekend dat het orgaan waar de smaakreceptoren zich bevinden de tong is. Er zijn vijf basissmaken die de tong op zou vangen. Zout, zoet, zuur, bitter en hartig. Er zijn natuurlijk veel meer smaken te proeven dan alleen deze vijf. Je kunt namelijk ui, aardbei of kaneel proeven terwijl je daar geen receptoren voor hebt. Wat doen we dan met die smaken die niet op je tong te vinden zijn? Dit moet ergens anders vandaan komen!

Adem in, adem uit!
Volgens Barry Smith hebben mensen twee soorten reukvermogen. De eerste heb je wanneer je dingen uit de omgeving door je neus inademt. Het andere reukvermogen is wanneer je iets in je mond stopt en de lucht daarvan door de neusholte weer naar buiten komt. Receptoren in de neus worden op die manier geactiveerd en zo krijg je een hele andere smaakervaring. Ondanks dat we sensoren op onze tong hebben, komt volgens Smith 80% van wat we denken te proeven vanuit onze neus. Onze hersenen houden rekening met welke kant de luchtstroom op gaat. Komt deze vanuit de omgeving of komt hij uit de mondholte? De receptoren in onze neus reageren anders op geuren, afhankelijk van welke kant zij opgaan. Op deze manier kunnen dingen dus anders ruiken dan ze smaken.

Oeh la la, chocola!
Toch zijn er twee geuren die precies hetzelfde geïnterpreteerd worden, of ze nou uit de omgeving komen of vanuit de mondholte. Dit zijn lavendel en chocolade. Misschien dat vrouwen daarom zo van chocolade houden: het smaakt en ruikt hetzelfde, wat betekent dat je na de eerste (geur-)indruk niet achteraf teleurgesteld wordt. Iets wat bij mannen soms wel het geval is..

Zijn er nog meer dingen die jij anders vindt smaken dan dat ze ruiken? Vertel!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!