Waarom vieren we carnaval?

2 minuten

Alaaaaaaaaaaaaaaaaaf! Als je onder de rivieren woont, is er een hele grote kans dat je deze opmerking vaak voorbij zal horen komen dit weekend. Morgen  start het carnaval weer! Maar WRM vieren we dit eigenlijk? En WRM wordt dit vooral onder de rivieren gevierd en niet daarboven?

Katholiek
Carnaval is van oudsher een katholiek feest. De zondag voor Aswoensdag begint carnaval officieel en het feest duurt dan drie dagen. Wanneer op dinsdagavond de klok 12 uur slaat, is carnaval officieel afgelopen en gaat de vastenperiode in tot Pasen. Deze periode duurt veertig dagen en staat voor de periode die Jezus vastend in de woestijn doorbracht (Nieuwe Testament) en de tocht van het Joodse Volk vanuit Egypte naar het Beloofde Land (Oude Testament). Het is dus eigenlijk de laatste mogelijkheid om je te buiten te gaan aan veel lekker eten en drinken. Dat carnaval nog wel goed gevierd wordt, is duidelijk. Het vasten gebeurt wat minder. Men wordt in die periode in ieder geval geacht om alleen het hoogst noodzakelijke te eten en te drinken.

Na de Franse Revolutie, in de 18e eeuw, is het feest onder druk van de Protestant-Christelijke bijna helemaal verdwenen. In de 19e eeuw ontstonden carnavalsverenigingen en na de Tweede Wereldoorlog bloeide het carnaval weer helemaal op. Voor veel mensen heeft het de oorspronkelijke Katholieke betekenis niet meer, maar het is wel dé perfecte gelegenheid om helemaal uit je bol te gaan.

Oeteldonk, Kielegat en Krabbegat?
Er worden twee soorten carnaval gevierd: het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval. Het Rijnlands carnaval wordt vooral in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant gevierd en het Bourgondische carnaval vooral in het noorden en oosten van Noord-Brabant. Tijdens de carnavalsperiode heten steden nog wel eens helemaal anders. Zo wordt Den Bosch Oeteldonk: verwijzend naar een bisschop uit Den Dungen die erg tegen carnaval was en naar een droge plek in het moeras. Breda wordt Kielegat, wat stamt uit Noord-Brabant, van het Bourgondische carnaval. Tijdens het Bourgondische carnaval is het gebruikelijk om de plaatsnaam tijdens carnaval te veranderen. Deze plaatsen liggen onder de rivieren, maar WRM wordt het hier zo uitbundig gevierd en in provincies als Friesland en Drenthe niet? Dit komt omdat in de provincies onder de rivieren de meeste Rooms-Katholieke Christenen wonen. Mensen met het Rooms-Katholieke geloof bleven het feest vieren, terwijl de protestanten (die meer boven de rivieren woonden) het verboden. Ze zijn er overigens wel hoor, plaatsen boven de rivieren die er hun eigen feestje van maken!

Carnavalshits
Elk jaar weer worden er vele carnavalshits geproduceerd. En zeker met de komst van het  internet is het steeds belangrijker om er ook een mooie video bij te maken. Hieronder een paar mooie voorbeelden om alvast in de sfeer te komen, waaronder de nieuwe carnavalshit van 2014!


Bronnen tekst:
Derekenkamer.kro.nl/waarom_vieren_we_carnaval
Vanharte.nl/kal_carnaval
Smulnarren.nl
Weteringzotten.nl/Geschiedenis

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**   4votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!