Waarom worden mannen kaal en vrouwen niet?

3 minuten

Mannen van een bepaalde leeftijd krijgen te maken met inhammen of een kale kruin. Sommige mannen proberen het nog te verbergen door al hun haar naar één kant te kammen, anderen millimeteren alles maar met een tondeuse. Maar WRM worden mannen kaal? En WRM zien we dat bij vrouwen nauwelijks?

Kwestie van afkomst, leeftijd en aanleg
Het kaal worden en de mate waarin dat gebeurt, wordt bepaald door ras, leeftijd en erfelijke aanleg. Kaalheid, officieel bekend als alopecia androgenetica, komt met name voor in Europa en Australië. In Europa verliest maar liefst 70% van de mannen op leeftijd zijn volle coupe. Daarnaast is er sprake van een erfelijke factor: wanneer kaalheid in je familie voorkomt, is de kans groot dat jij ook kaal wordt. Mannen met relatief veel lichaamsbeharing en haar op hun gezicht lopen daarnaast ook meer kans kaal te worden op het hoofd.

Onder je hoofdhuid bevinden zich miljoenen haarzakjes. In ieder van die haarzakjes zit een haar met een wortel. Iedere haar op je hoofd groeit tussen de drie en vijf jaar, daarna gaat hij in een soort slaapmodus en valt hij uit. Eén haarzakje kan twintig haren produceren. Een snelle rekenaar zou kunnen concluderen dat je na 60 tot 100 jaar pas kaal zou moeten worden. Bij veel mannen gebeurt dit echter al eerder.

Kale hoofden en testosteron
Dat veel mannen al eerder kaal worden, komt door het hormoon dihydrotestosteron. Testosteron wordt geproduceerd in de testikels en komt via de bloedsomloop bij de haarzakjes terecht. Daar wordt het hormoon onder invloed van het enzym 5-reductase omgezet in dihydrotestosteron. Dit hormoon hecht zich aan de haarzakjes. Hoeveel en waar het hormoon aan je haarzakje kan plakken is erfelijk bepaald. Bij mannen die hier gevoelig voor zijn, wordt de groeifase van het haar verkort van enkele jaren naar enkele maanden. In plaats van drie tot vijf jaar duurt de cyclus ineens maar drie tot vier maanden. Het haar valt dus veel sneller uit en de kans bestaat dat je al vanaf je 20e kaal wordt.

Naast deze hormonale oorzaak treden er ook veranderingen op in het haarzakje zelf. Een theorie is dat de schacht van het haarzakje korter wordt, waardoor het haarzakje uiteindelijk verschrompelt. Het haarzakje kan dan alleen nog hele kleine, dunne haartjes maken. Zo dun dat ze voor het blote oog niet goed zichtbaar meer zijn. Een andere theorie is dat het haarzakje juist dikker wordt. Deze verdikking zou er dan voor zorgen dat het haartje niet ouder kan worden dan een paar maanden.

Kaalheid bij vrouwen
Op welke manier een man kaal wordt, is erfelijk bepaald. Mannen kunnen inhammen of een kale kruin krijgen, of gewoon volledig kaal worden. Deze erfelijke factor wordt opvallend genoeg juist doorgegeven door de vrouwelijke tak van de familie. Maar hoe zit dat met vrouwelijke kaalheid?

Alopecia androgenetica kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. De kaalheid uit zich alleen heel anders, aangezien mannen wel tot 7 keer meer testosteron hebben dan vrouwen. Kaalheid bij mannen begint met het terugtrekken van de voorste haarlijn, waardoor ze inhammen krijgen, en het uitdunnen van het haar bovenop het hoofd. De zijkant en de achterkant van het hoofd blijven meestal gewoon behaard. Bij vrouwen is er sprake van verdunning van het haar op het volledige hoofd, maar de uitval van het haar wordt hen bespaard door het ontbreken van een hoge concentratie dihydrotestosteron. Vrouwen krijgen dus dunner haar, maar verliezen het niet zozeer.

Kaalheid en evolutie
Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan het King’s College in Londen, heeft onderzoek gedaan naar de genetische kant van kaalheid. Hij verbaast zich over het feit dat de eigenschap in de loop van de evolutie is blijven voortbestaan. Dit doet namelijk vermoeden dat er een evolutionair voordeel aan kaalheid verbonden is. Spector durft echter niet te zeggen wat dat zou kunnen zijn. ‘Waren kale mannen gedurende de menselijke geschiedenis misschien aantrekkelijker? Dat is lastig aan te tonen. Zijn kale mannen seksueel actiever? Daar is nooit bewijs voor gevonden. Of zouden kale mannen sneller rennen? Waarschijnlijk niet.’

Misschien dat de Nederlandse parodie op Your sex is on fire van de Kings of Leon een hint geeft? 😉

.
Bronnen tekst:
http://www.kennislink.nl/pagina/waarom-worden-mannen-kaal-101-slimme-vragen
http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/artikel/waarom-worden-veel-mannen-kaal
http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article2022927.ece
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/waarom-worden-oudere-mannen-meestal-kaal
http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/hoe-komt-het-dan-mannen-kaal-worden-en-vrouwen-niet

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!