Waarom zijn bananen krom?

3 minuten

“WRM doe je dat, papa?” “Omdat ik het schilderij op ga hangen.” “WRM dan?” “Omdat dat mooi staat” “WRM dan?” Ieder kind heeft een echte WRM fase en drijft hiermee vriend en vijand tot waanzin. Als klein Chrisje had ik deze fase natuurlijk ook en als mijn gezinsleden het zat werden werd er vaak gezegd: WRM zijn bananen krom? Vandaag de dag stel ik mezelf ook vaak nog een WRMvraag, maar gelukkig ben ik nu in staat zelf achter het antwoord op de vraag te komen. Ik heb echter nog nooit een antwoord gezocht op deze essentiële vraag over bananen. Daarom beantwoord ik in dit artikel de vraag: WRM zijn banen krom?

Bananen
Er bestaan twee soorten bananen, namelijk zoete bananen en kook- en bakbananen, allebei afkomstig uit de tropen en subtropen. Nederlands zijn dol op bananen en dit gele fruit staat dan ook op plek 3 van populairste fruitsoorten, na appels en sinaasappels. Samen eten we per jaar ruim 720 miljoen bananen. In vergelijking met ander fruit bevatten bananen weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.

Hoewel veel mensen denken dat bananen ongezond zijn – “van bananen word je dik hoor!” – blijkt dit niet waar te zijn. Alhoewel bananen vrij calorierijk zijn – een banaan bevat 86 kcal per 100 gram wat in vergelijking met bijvoorbeeld een appel (54 kcal per 100 gram) en blauwe druiven (53 kcal per 100 gram) vrij veel is – zijn bananen gelukkig hartstikke gezond!

Het mineraal kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk wordt verlaagd. Tevens schijnen bananen schijnen goed te helpen tegen een kater, doordat het fruit kalium en vitamine B6 bevat. Ook helpen bananen om een slecht humeur door premenstrueel syndroom (PMS) te verbeteren. Bananen zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft waardoor stemmingswisselingen af zullen nemen. Kortom, allemaal voordelen om regelmatig dit fruit te eten!

Krom
Bananen groeien aan bananenplanten die bestaat uit een cilinder van bladeren. Uit deze cilinder ontstaat een knop waaruit wel 100 bloemen kunnen groeien. Deze bloemen worden vervolgens bananen. De tros wordt als de bananen groeien steeds zwaarder, waardoor de tros naar beneden gaat hangen. Bananen willen echter tegen de zwaartekracht in groeien waardoor ze krom worden. Dit heeft negatieve geotropie. Bananen zullen gewoon recht groeien als de tros met bananen ondersteund wordt.

Bananen hebben dus een kromme vorm omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de bloementros naar beneden hangt, waardoor het gele fruit naar boven blijft groeien. Veel mensen denken dat bananen een kromme vorm hebben omdat ze naar het licht toe groeien, maar dit is dus niet het geval. Er zijn ook bananensoorten die wel recht groeien, namelijk de kleinere bananen. Doordat ze klein zijn en dus niet zo zwaar worden, gaat de tros niet hangen.

Superbanaan
Naast dit alles is er nog meer te vertellen over de banaan. Zo hebben Australische wetenschappers een heuse  ‘superbanaan’ ontwikkeld. Met deze banaan, die genetisch gemodificeerd is, kan mogelijk een tekort aan vitamine A kan worden bestreden. Het fruit bevat namelijk meer betacaroteen: een stof die door het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Wellicht kan deze superbanaan voorkomen dat kinderen in Afrika blind worden en doodgaan door een tekort aan vitamine A.

Deze superbananen zijn gekweekt door onderzoekers aan de Queensland University of Technology. De eerste lading van deze bananen is onderweg naar de Verenigde Staten waar onderzoekers van Iowa State University het fruit zullen gaan testen op mensen. De wetenschappers hopen dat deze bananen uiteindelijk op plantages in Oeganda zullen gaan groeien en zo het tekort aan vitamine A te kunnen bestrijden.

 

Bronnen
http://www.nu.nl/gezondheid/3803736/wetenschappers-creeren-superbanaan-vitaminetekort-.html
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/banaan.aspx
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=76
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/eten-en-drinken/WRM-zijn-de-bananen-krom
http://www.meesterbrein.com/view.php/WRM-zijn-bananen-krom.html
http://www.banaangezond.nl/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**   2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!