Waarom is het dragen van hakken evolutionair verantwoord?

3 minuten

Vrouwen en hakken. Meestal is het liefde op het eerste gezicht, maar aan het einde van de dag voel je je toch een beetje gebruikt. Pijn na een avond dansen of een dag shoppen; het is geen pretje, maar toch blijven we ze dragen.

Je hebt de vrouwelijke schoentjes in allerlei soorten en maten. Ontwerper James Syiemiong maakte het echter wel erg bont en ontwierp niet alleen foeilelijke hakken, maar ook nog eens de meest onmogelijke hakken ooit. De hakken waren ruim een halve meter hoog. Er zat trouwens ook een gezondheidswaarschuwing bij, waardoor hij niet aansprakelijk werd gesteld voor enig lichamelijk letsel dat veroorzaakt zou kunnen worden door deze muiltjes. Don’t say he didn’t warn you! Maar WRM dragen vrouwen überhaupt hakken?

Ik dacht zelf omdat je dan eleganter loopt en je een stuk langer bent (waardoor je slanker lijkt). Dat zijn zeker de redenen WRM vrouwen over het algemeen op hakken lopen (naast dat ze het zelf mooi vinden natuurlijk). Maar er blijkt ook een evolutionair voordeeltje te zijn aan het dragen van (naald)hakken!

Wij mensen zijn de enige diersoort die zich op twee benen, rechtop, voortbeweegt. Die ontwikkeling is niet zonder gevolgen gebleven. Ons skelet heeft de nodige aanpassingen moeten maken om dit goed te kunnen managen. Vrouwen hebben het bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap een stuk moeilijker dan dieren die op vier poten lopen. Viervoeters hebben namelijk de buik netjes onder zich hangen, terwijl de mensenvrouw een bolle buik heeft waarmee ze haar evenwicht moet bewaren. Daar heeft de evolutie iets moois op bedacht: de S-vorm in de ruggengraat. Bij de vrouw zijn vijf lendenwervels iets meer gekromd dan bij de man en tijdens de zwangerschap komt het zwaartepunt, wat naar voren wordt getrokken door de buik, hierdoor weer op de juiste plek te liggen. Maar wat heeft dit precies te maken met hakken?

De S-vorm wordt geaccentueerd door het dragen van hakken! De kromming in de ruggengraat is in de loop der jaren meer geworden dan alleen een gave feature van het lichaam die je zwaartepunt verplaatst. De S-vorm is namelijk een indicator voor mannen om (onderbewust) in te schatten of de vrouw wel capabel genoeg is om een zwangerschap te kunnen doorstaan zonder faliekant op d’r snufferd te gaan (met alle gevolgen van dien).

De universiteit van Portsmouth heeft trouwens onderzocht wanneer vrouwen eerder aantrekkelijk worden gevonden, met of zonder hakken. Ze lieten vrouwen een stukje lopen en mannelijke deelnemers moesten de vrouwen beoordelen op aantrekkelijkheid. Het bleek dat de vrouwen met hakken aantrekkelijker werden gevonden dan de vrouwen zonder hakken. De verklaring die zij hier voor gaven was het feit dat bij de vrouwen met de hogere schoenen een grotere knieflexie en -extensie was en het bekken meer gekanteld en gelift was. Dit verbeterde allemaal de vorm van de ruggengraat. Je kunt dus zeggen dat vrouwen op een kunstmatige manier hun eigen aantrekkelijkheid versterken.

Dit is echter geen vrijbrief om nu al je sneakers uit je kast te bannen. Het veelvuldig dragen van hakken is niet goed voor je rug en je voeten. De bal van de voet kan bijvoorbeeld overbelast raken doordat al het gewicht hier op wordt gedrukt, ook kun je jezelf een verkeerde houding aanmeten.

Hakken, naast dat ze je slanker maken, mooi staan en ook heus wel lekker kunnen zitten, vormen dus ook het ‘bewijs’ dat vrouw een zwangerschap aankan, waardoor mannen de vrouw aantrekkelijker vinden. Die pijn in je voeten is het soms dus best waard!

Bronnen tekst:
http://www.scientias.nl/de-evolutie-van-hoge-hakken/95143
http://www.nature.com/nature/journal/v450/n7172/abs/nature06342.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/115101-lopen-op-hoge-hakken-kan-de-gezondheid-nadelig-beinvloeden.html
http://www.vrouwen.nl/view/15122/Killer+Heels

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!