Waarom geeft het stoten van je elleboog zo’n heftig gevoel?

1 minuut

Nietsvermoedend loop je door de kamer, onwetend van het onheil wat je over een paar seconden zal treffen. Je opent de koelkast, maar vergeet ‘m dicht te doen. Je draait je iets te snel om, met uitstekende elleboog, en dan… BAM.  Een schok schiet van het puntje van je elleboog door naar je hand. Tintelingen vullen je arm en de onderkant van je hand en pink lijken wel verdoofd. Een verschrikkelijk irritant gevoel dat met niets te vergelijken is. Schreeuwend vervloek ik mijn elleboog op zo’n moment. Maar WRM doet nou juist die plek zo veel pijn?

Benamingen
Een bekend verschijnsel wat in de loop van de tijd een hoop bijnamen heeft gekregen. Sommigen noemen het hun telefoonbotje, elektrische knobbel of tinteldoosje. In de Zaanstreek werd het in de negentiende eeuw ook wel eens het ‘jodenbotje’ genoemd. Opvallende benamingen, omdat het bekende gevoel helemaal niets te maken heeft met bot, maar juist met het ontbreken van bescherming door een bot. De pijn wordt namelijk veroorzaakt door een ongelukkig geplaatste zenuw.

Nervus ulinaris
Er zijn drie grote armzenuwen die richting je hand lopen. Eén daarvan is de zenuw genaamd nervus ulnaris of elleboogzenuw. Deze loopt vanaf je oksel, langs je elleboog over het uitstekende puntje van je elleboog richting je hand. Deze elleboogzenuw zorgt er voor dat je gevoel hebt in je pink en een gedeelte van je ringvinger. Deze is niet beschermd door bot of spier en ligt hierdoor helemaal tegen de oppervlakte. Om die reden is nou juist die plek zo gevoelig. De pijn voelt als een elektrische schok omdat dit typerend is voor pijn die afkomstig is van een zenuw.

Is het erg?
Al is het nog zo vervelend, meestal kan zo’n stoot niet zo heel veel kwaad. Alleen wanneer je het elektrische gevoel en de doofheid in je vingers ook wel eens voelt zonder dat je je stoot, kan er iets aan de hand zijn. Dit kan komen omdat de net genoemde zenuw bekneld of geïrriteerd is. Ook kan langdurig steunen op je elleboog zorgen voor de tintelingen en gevoelsloosheid.

Tot slot, wist je dat deze pijn ook wel eens weduwnaarspijn wordt genoemd? Deze verwijst naar de ervaring van de pijn, het is dezelfde soort pijn die weduwnaars zouden ervaren: erg heftig, maar van korte duur.

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 3votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!