Waarom hebben vrouwen het eerder koud dan mannen?

3 minuten

Gelukkig is het zomer! Als ware koukleum geniet ik tijdens de zeldzame warme dagen in Nederland van de brandende zon. Op mijn werk blaast de airco enthousiast een koude wind door het kantoor. Het meisje dat naast mij zit stelt voor om de stand iets lager te zetten, wat ik een goed idee vind. Direct klinkt er commentaar van onze mannelijke collega’s. ‘Hebben jullie het koud?! Ik stik hier!’ De mannen winnen, maar schrikken aan het einde van de dag wel van onze koude vingers. De WRM vraag van dit artikel doemde bij ons op. Stellen vrouwen zich aan, of hebben zij het daadwerkelijk kouder? En WRM dan?

Mensen zijn in principe helemaal niet goed tegen kou bestand. De mens is ontstaan en geëvolueerd in de warme streken van deze aardbol, vandaar dat wij ons ontwikkeld hebben tot bijna naakte apen. Toen wij naar ons kikkerland verhuisden, moesten wij kleding gaan dragen om ons tegen de kou te beschermen. Het is inderdaad zo dat vrouwen het bij lage temperaturen echt kouder hebben dan mannen. WRM zijn wij zulke koulijders?

Doorbloeding
In je hersenen zit een soort thermostaat die de lichaamstemperatuur op 37 graden Celcius probeert te houden, de hypothalamus. Iemand die het koud heeft, heeft te maken met vernauwde bloedvaten. Dit is om te voorkomen dat je veel warmte verliest via je huid. Om de temperatuur van je handen en voeten ook op deze temperatuur te houden, moet er veel bloed naar de lichaamsuiteinden stromen. Vrouwen gaan efficiënter met warmte om, omdat we een betere verdeling van vet hebben over hun lichaam. We regelen daardoor beter dat we ons bloed naar de belangrijke organen kunnen laten stromen. Hierdoor worden handen en voeten echter een beetje vergeten, waardoor we het toch eerder koud hebben.

Slaap
Tijdens slaap zijn we minder actief, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Dit is een logisch gevolg bij zowel bij mannen als vrouwen. Bij vrouwen daalt de temperatuur ’s nachts echter meer dan bij mannen, en ook nog eens sneller. Dit verklaart, samen met de verminderde doorbloeding, de koude voeten in bed.

Hormonen
Een derde reden zijn de vrouwelijke hormonen. Tijdens de menstruatiecyclus schommelen vrouwen in hormonen en temperatuur. Voor de eisprong zijn vrouwen soms een graad warmer dan na de eisprong!

(Over)gevoelig
Vrouwen zijn van nature gevoelige wezens, en ook dit speelt een rol bij de perceptie van kou. We hebben meer zenuwen in onze huid zitten die temperatuursdalingen beter kunnen waarnemen.

Moedergevoel
De gevoeligheid voor kou zit niet alleen in onze zenuwen, maar ook tussen onze oren. Biologen vermoeden dat vrouwen (psychologisch) gevoeliger zijn voor kou vanwege hun moederfunctie. Een embryo dient op goede temperatuur te blijven om zich goed te kunnen ontwikkelen. Vrouwen zijn daarom alerter en gevoeliger voor kou en letten er beter op om hun lichaamstemperatuur op niveau te houden. Zo wordt de embryo al voor de geboorte beschermd.

Hitte
Mensen zijn van nature tropische, naakte dieren. We kunnen dus veel beter tegen de hitte, zolang deze niet boven onze eigen lichaamstemperatuur komt. Zorgen al deze verschillen er dan ook voor dat vrouwen wel beter tegen hitte kunnen dan mannen? Nee, helaas, wij zijn geen koele kikkers. Volgens onderzoek zweten mannen bij inspanning wel vijftig tot tweehonderd procent meer dan vrouwen. Het afkoelen gebeurt echter pas door het verdampen van het zweet, en dit gebeurt bij mannen en vrouwen even snel. Beide geslachten kunnen zich dus even goed aanpassen aan hitte, alhoewel mannen hier dus wel meer water voor verliezen.

De conclusie is dus dat de airco op mijn werk best wat zachter zou mogen. En dat vrouwen alle recht hebben om dicht tegen een jongen aan te kruipen. Het liefst tegen een hot boy.

Bronnen tekst:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/84496-waarom-hebben-vrouwen-het-altijd-koud.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/73386-waarom-vrouwen-het-kouder-hebben-dan-mannen.html
http://www.scientias.nl/mannen-zweten-meer-en-beter/17464

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!