Waarom de Nationale DenkTank kennisverzuiling tegengaat.

2 minuten

“Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Gezond zijn betekent zich kunnen aanpassen aan verstoringen, veerkracht hebben, een balans weten te handhaven of te hervinden zowel lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk.”  (Bron: Huber)

Dat is de definitie van gezondheid die de deelnemers van de Nationale DenkTank 2013 dit jaar hebben aangehouden. Al sinds 2006 komen elk jaar circa 25 jonge en getalenteerde mensen uit verschillende disciplines samen. Zij bedenken in een korte tijdsperiode praktische oplossingen voor een maatschappelijk probleem, met dit jaar: het bevorderen van de Nederlandse gezondheidszorg, op zo’n manier dat men zo lang mogelijk zelfstandig functioneert.

WRM dit zo’n belangrijk maatschappelijk vraagstuk is, vraag je? Wist je dat 50% van de 80-plussers eenzaam is? En dat 200.000 55-plussers in Nederland minder dan één contactmoment per maand hebben? In Nederland kunnen we zo’n 2 miljard euro besparen op de gezondheidszorg, door simpelweg het verminderen van eenzaamheid! Eenzaamheid leidt namelijk tot kwetsbaarheid en dus tot een slechtere gezondheid en een grotere zorgvraag.

Afgelopen donderdag waren wij aanwezig bij de eindpresentatie van de Nationale DenkTank 2013 waarin maarliefst acht verschillende oplossingen werden aangedragen voor het vraagstuk betreffende de gezondheidszorg in Nederland. De avond werd gepresenteerd door Toon Borren en Louis van Roessel, met de nodige humor. Denk aan: doktersoutfits, rollenspellen, een praatpaal en goede muziek (Earth, Wind & Fire – September).

WRM waren wij hierbij aanwezig?
Wij als magazine hebben als voornaamste doel om wetenschappelijke kennis van verschillende disciplines te linken aan herkenbare fenomenen. Dit om duidelijk te maken hoe praktisch wetenschap eigenlijk is en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt. Het idee van de Nationale DenkTank, namelijk wetenschappelijke kennis van verschillende disciplines omzetten in praktische en concrete oplossingen, past dus helemaal binnen onze denkwijze.

Nog bijzonderder aan de Nationale DenkTank is het ideaal dat wordt nagestreefd, namelijk het tegengaan van “verzuiling” van kennis. Dit niet alleen door een jong team van ambitieuze talenten uit verschillende disciplines samen te laten werken (net zoals dit magazine eigenlijk), maar ook door een brug te slaan tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Deze verschillende perspectieven leiden tot creatieve, verrassende en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Zo ook dit jaar. Denk o.a aan een “advieswinkel”, “getrapt pensioen” en “health impact bonds”. Huh, wat? Benieuwd naar wat deze oplossingen inhouden en hoe deze wellicht interessant zijn voor jou als student, als werknemer, als ouder of 65-plusser? Op 9 december presenteert de Nationale DenkTank 2013 haar oplossingen aan zorgprofessionals. Kan je daar nou niet op wachten? Nee, wij ook niet! Wij spraken een aantal van de DenkTank-leden zelf en hebben voor jou de oplossingen op een rijtje gezet.

Vanaf 5 december delen wij elke dag twee oplossingen met je voor het vraagstuk waarvoor de DenkTankers zich de afgelopen maanden zo hard hebben ingezet. Houd de site dus goed in de gaten, of like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte.

aangepast (8 dec)
klik hier voor deel 1 van de oplossingen: Gedeeltelijk Eigen Risico + Carte-blanche Aanpak
klik hier voor deel 2 van de oplossingen: Getrapt Pensioen + Uit met Oud-korting
Klik hier voor deel 3 van de oplossingen: Zelfwijzer + Samen Sterk Plan
Klik hier voor deel 4 van de oplossingen: Health Impact Bonds + Advieswinkel

Meer weten over de Nationale DenkTank? Ga naar www.nationale-denktank.nl

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!