Waarom een bezoekje aan de kapper slecht kan aflopen

1 minuut

Misschien dat je bij het lezen van de titel denkt aan een enge, gemene kapper, zoals uit die film met Johnny Depp (Sweeney Todd). Een kapper die allemaal gestoorde dingen doet en zijn klanten doodmaakt. Wees echter gerust, we gaan het niet hebben over psychopathische kappers die hun klanten vermoorden, maar wel over iets engs dat af en toe gebeurt in de kapperszaak. Het blijkt namelijk dat oudere mensen een kans hebben om een beroerte te krijgen na het shampooën van hun haar bij de kapper. Best griezelig als je er over nadenkt; je laat lekker je haar wassen en plots krijg je een beroerte. Maar WRM kan dit gebeuren?

Om uit te leggen hoe zo een beroerte ontstaat leg ik eerst even uit hoe de bloedtoevoer naar je hersenen in elkaar zit. In je nek heb je aan beide kanten twee slagaders: één arteria carotis en één arteria vertebralis. Deze voeren bloed naar je hersenen. Als er iets met één van deze twee slagaders misgaat heb je een groot probleem, want dan krijgen je hersenen veel minder bloed aangevoerd. En dat bloed heeft je brein wel nodig om goed te functioneren. Maar wat heeft dit met de kapper te maken? Als je bij de kapper je haar laat wassen, zit je met je nek helemaal naar achteren gebogen. Hierdoor kan het gebeuren dat je de arteria vertebralis dichtdrukt, die vrij gevoelig is voor compressie. Door het dichtdrukken van deze slagader kunnen de hersendelen die door dit bloedvat van bloed worden voorzien minder goed functioneren. Het gevolg kan zijn dat iemand duizelig wordt, tintelingen in het gezicht krijgt en zijn of haar evenwicht verliest. In ernstige gevallen kan de slagader helemaal worden dichtgedrukt, waardoor er helemaal geen bloed meer bij de hersenen komt. Dan heb je een beroerte. Het ernstige aan een beroerte is dat het tot permanente schade kan leiden. Moet jij nu ook bang zijn? Nee hoor, jij hoeft je geen zorgen te maken en kan nog gerust naar de kapper. Dit probleem komt namelijk vooral voor bij oudere mensen. Ouderen hebben vaak al dichtgeslibde bloedvaten, dus als je die dan nog een beetje dichtdrukt sluit je ze helemaal af. Maar bij een gezond, jong iemand kan er in principe niets fout gaan. Dus je kan nog gewoon lekker je haren laten wassen.

Bronnen afbeelding: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Gray513.png

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!