Waarom ‘zes dagen van duister’ in december onzin is

2 minuten

“Van dinsdag 16 tot maandag 22 december zal de hele aarde in duisternis gehuld zijn. Dit is bevestigd door NASA. De wereldbevolking wordt opgeroepen om kalm te blijven en zich niet te veel zorgen te maken. Volgens wetenschappers zullen zes donkere dagen geen gevaarlijke situaties opleveren. Toch zal het effect hebben op ons. Hoe ben jij van plan deze zes dagen van duister door te brengen? Huzlers.com roept lezers op hun plannen te tweeten via #6DaysOfDarkness.”

Zware Zonnewind
Volgens huzlers.com zal in december een heftige zonnestorm plaats vinden die ervoor zorgt dat stof uit de ruimte onze atmosfeer in wordt geblazen en het licht van de zon blokkeert. Het zou de zwaarste zonnewind zijn in 250 jaar tijd. Al snel verscheen er zelfs een link waar een NASA medewerker voorlichting geeft over hoe je je moet voorbereiden op de noodsituatie.

Het bericht over deze storm werd al snel verspreid over het internet. Op Twitter brak bij sommigen paniek uit terwijl anderen ervoor kozen wilde feesten te plannen. Maar de meeste twitteraars vroegen zich af of het op een hoax ging en vroegen NASA om uitleg.

6daysdarksnessTwitter2
Omg so ready for #6DatsOfDarkness !!!!! Sounds so amazing I’m going to turn up with my friends. What about you?”

Sterrenkundige verklaring
Het verhaal klinkt voor een leek misschien geloofwaardig (dat blijkt wel uit de reacties). Zonnewind bestaat zeker en kan soms heftige vormen aannemen. Wrm werd er door sterrenkundigen dan gelachen om dit verhaal? Om te beginnen is zonnewind erg onvoorspelbaar. Een zonnestorm een dag, laat staan een maand van te voren voorspellen is onmogelijk met de huidige kennis.

Verder is er nog nooit een zonnestorm gedocumenteerd waarbij dergelijke hoeveelheden stof in de aardatmosfeer terecht kwamen. Wel kunnen deeltjes uit de zonnewind verstoringen in het magnetische veld van de aarde veroorzaken. Dit zou in extreme gevallen tot problemen met de elektriciteit kunnen leiden, maar al het zonlicht blokkeren lijkt onwaarschijnlijk. Zes dagen in het donker deze winter is dus alleen mogelijk als je naar de Noordpool reist.

sunwaves


Verrassende internet-hysterie
Het is verrassend dat het bericht van huzlers.com zo’n heftige reactie veroorzaakte. De site staat namelijk bekend als een satirische nieuwswebsite (zoals www.speld.nl). Verder lijken de angstige burgers niet de moeite te nemen de website van NASA te bezoeken, waar deze zonnestorm nergens vermeld wordt. Bovendien lijkt het uiterst onwaarschijnlijk dat alle grote nieuwszenders een dergelijk bericht niet zouden bespreken (al waren er uiteraard genoeg twitteraars die daar een samenzwering in zagen). The Independent kwam de boel al snel sussen met een relativerend artikel. Het hele verhaal bleek dus verzonnen door een satirische website en werd klakkeloos door andere sites overgenomen. Een mooie moraal: check altijd je bronnen.

Overigens zouden de duistere dagen voor de meeste studenten in de tentamenweek voor kerst vallen. Best toepasselijk…

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!