Waarom dragen mannen stropdassen?

2 minuten

Wanneer mannen net voor de dag moeten komen, dragen ze vaak een pak. Bij dit pak dragen ze vaak een stropdas en dit is eigenlijk altijd al zo geweest, maar waar komt deze traditie vandaan? WRM dragen mannen eigenlijk stropdassen?

Geschiedenis van de stropdas
De herkomst van de stropdas stamt uit de 30-jarige oorlog van 1618 tot 1648. In de zeventiende eeuw vochten Kroaten als huurlingen in het leger van Frankrijk. Zij droegen felgekleurde halsdoeken om hun nek die ze hadden gekregen bij het afscheid nemen van hun vrouw. Na de oorlog werden deze Kroatische soldaten voorgesteld aan Koning Lodewijk de 13e. De modebewuste persoon zoals Koning Lodewijk de 13e was, was direct enthousiast over deze stijl. De cravat (afgeleid van het woord Kroaat) was geboren en dit kledingstuk werd snel populair onder de aristocraten door heel Europa. Vroeger gaf de das een bepaalde rang of status aan, maar soms was het ook gewoon handig om iets bij de hand te hebben waarmee het zweet van het voorhoofd kon worden afgeveegd.

Sindsdien is de stropdas teruggekomen in alle tijdsperioden. Maar de moderne stropdas zoals we hem nu kennen, werd aan het einde van de 19e eeuw geïntroduceerd en werd bekend als de ‘four-in-hand’. Deze term slaat terug op de ruiterwereld en wordt gebruikt om de teugels aan te duiden die worden gebruikt om vier paarden met elkaar te verbinden. Dit werd gedaan om hen zo voor de wagen te kunnen spannen en onder controle te houden. De ruiters die hun paarden op die manier in bedwang hielden, creëerden voor zichzelf een nieuwe stijl stropdas: de ‘four-in-hand’.

Statussymbool
Op het werk is een stropdas nog steeds een symbool van status. Een man die een stropdas om heeft, heeft namelijk een hele andere uitstraling dan een man zonder stropdas. Wanneer je een passende stropdas draagt, kom je netter, betrouwbaarder, deskundiger en geloofwaardiger over, wanneer je mensen voor het eerst ontmoet. Het blijkt dat vooral een roodkleurige das macht, ontzag en energie uitstraalt.

Daarnaast is het dragen van een stropdas ook handig wanneer je nogal van relletjes schoppen houdt, blijkt uit onderzoek. Door het dragen van een stropdas word je hier minder snel van verdacht. Het kan zelfs een verdachte in een rechtszaal een paar maanden straf schelen. Daarnaast vinden sommige vrouwen mannen met stropdassen gewoon heel sexy. Doe er je voordeel mee mannen!

 

Bronnen tekst:
knowhownu.nl/2013/10/18/waarom-dragen-mannen-stropdassen-2
stropdassenwinkel.nl/geschiedenis-van-de-stropdas
willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-dragen-mannen-een-stropdas-en-waar-komen-de-stropdassen-vandaan
stropdassen.nl/geschiedenis
mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/43216-heeft-de-stropdas-nog-toekomst

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!