Waarom is koud water drinken slecht voor je?

2 minuten

Genoeg drinken op een dag is goed voor je, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar WRM is dat eigenlijk zo? En wat zou je het beste kunnen drinken gedurende de dag? Het gerucht gaat namelijk dat erg koude dranken, zoals een glaasje ijskoud water, niet goed voor je zouden zijn. WRM is dat zo?

Drinken
Drinken is erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Vocht helpt namelijk bij het opnemen van voedingsstoffen in de darmen, het transport van stoffen door het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Hoeveel je per dag precies moet drinken, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, temperatuur en inspanning.

De richtlijn voor de hoeveelheid die je moet drinken is volgens de Gezondheidsraad als volgt: 70 procent van al het vocht dat je dagelijks binnenkrijgt, moet uit dranken komen. Dit houdt in dat je per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht zou moeten drinken. Drink je te weinig, dan kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden. Zonder vocht zou een mens zelfs maar een paar dagen kunnen overleven.

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het drinken van veel vocht zou verschillende voordelen hebben. Zo zou veel drinken helpen tegen verstopping van de darmen. Tevens zou het zorgen voor een mooiere huid, omdat er meer afvalstoffen door het vocht kunnen worden afgevoerd.

Water
Een goede manier om je benodigde vocht binnen te krijgen, is veel water drinken. Water bevat namelijk geen calorieën en zorgt er ook nog eens voor dat je lichaam goed functioneert. Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor het grootste deel uit water (bij vrouwen voor ongeveer de helft en bij mannen 65 procent). Dit water verdwijnt door onder andere transpireren, dus is het van belang dat dit weer wordt aangevuld.

Alleen als je superveel water drinkt, kan er een overschot ontstaan. Een teveel aan water komt echter bijna nooit voor, omdat de nieren ongeveer 0,7 tot 1 liter vocht per uur kunnen verwerken. Het drinken van te veel water brengt wel bepaalde risico’s met zich mee, zoals vochtophoping in de hersenen.

Ideale temperatuur
Als je water drinkt, is het wel belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft. De tip is dan ook om uit te kijken met het drinken van ijskoud water. Je lichaam wil het koude water namelijk graag weer op lichaamstemperatuur brengen, wat veel (extra) energie kost. Ook is je maag niet erg dol op ijskoud water, waardoor je er maagklachten van kunt krijgen.

Als je het warm hebt, ben je al snel geneigd een ijskoud drankje te nemen. Toch is het drinken van iets warmers beter. Een koude drank zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk daalt, waardoor je hersenen signalen gaan afgeven die je lichaamstemperatuur weer moeten laten stijgen. Hierdoor krijg je het juist extra warm en dat wil je niet tijdens warm weer.

Het water verplaatst zich het snelst door je lichaam als het een temperatuur van zo’n vijf graden Celsius heeft. Water tussen de tien en vijftien graden Celsius wordt het meest aangeraden, omdat water met deze temperatuur sneller de maag verlaat en hierdoor ook sneller door het lichaam wordt opgenomen. Pas komende zomer dus op met de ijsklontjes.

Bronnen
http://www.voedingscentrum.nl/
http://www.nuafvallen.nl/
http://www.gezondvitaal.eu/water-drinken

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!