Waarom krijgen we een slechte adem van knoflook?

2 minuten

Bak knoflook in een pan en de keuken wordt gevuld met een geur die je doet watertanden. Ik krijg er in ieder geval honger van. We gebruiken knoflook natuurlijk om smaak te geven aan flauwe gerechten. Maar de volgende dag, of soms nog dezelfde avond, heeft de eter ervan wel een probleem: de lichaamsgeur die we aan het eten van knoflook overhouden is een stuk minder prettig. WRM krijgen we een onprettige lichaamsgeur en een slechte adem van knoflook?

Heilig goedje
Knoflook wordt al eeuwenlang door verschillende bevolkingsgroepen gebruikt. De oude Egyptenaren gingen zelfs zover dat ze de plant heilig verklaarden. In de Bijbel en de Koran is  ook al bewijs voor het gebruik van knoflook gevonden. Historici menen verder dat gladiatoren in de Romeinse tijd kauwden op de plant om hun spieren te versterken voor opkomende gevechten. Knoflook is dus gezond. Eerder onderzoek in de moderne tijd heeft vooral aangetoond dat het eten van knoflook het cholesterolgehalte en de bloeddruk van mensen kan verlagen. Bovendien zou het ervoor kunnen zorgen dat ijzer beter wordt opgenomen in het lichaam.

Chemische reactie
WRM is deze lekkere en gezonde plant dan zo slecht voor onze adem? Knoflook bestaat uit verschillende chemische stoffen, waarbij er vier het belangrijkste zijn: diayllyl disulfide, allyl mercaptan, allyl methyl sulfide en allyl methyl disulfide. Huh, wat? Deze vier stoffen worden ook wel zwavelverbindingen genoemd. Knoflook ruikt nog niet heel sterk wanneer je alleen het buitenste velletje eraf pelt en een gladde knoflookteen overhoud. De vier stoffen zijn op dat moment namelijk nog niet aanwezig. Zodra de knoflook wordt stukgesneden of geplet komen ze wel vrij, waardoor de sterke geur van knoflook kan worden geroken. De derde stof, ally methyl sulfide, wordt uiteindelijk na het eten niet verteerd door de organen in je lichaam, maar opgenomen in je bloed, waardoor de stof je hele lichaam doorreist. De volgende dag kun je hierdoor de knoflookgeur letterlijk uitzweten, uitademen en uit plassen.

Tegengif
Er bestaan verschillende manieren om de vervelende geur tegen te gaan. Het drinken van melk en kauwen op peterselie of citroen zijn de meest voorkomende tips om er vanaf te komen. De peterselie kun je ook in theevorm drinken, waarbij ook groene thee en muntthee als andere opties worden aangeraden. De meest makkelijke oplossing is ervoor zorgen dat je gezelschap ook knoflook eet. Want wanneer je er allebei van gegeten hebt, ruik je de geur namelijk niet meer. Je ruikt allebei hetzelfde: knoflook.

Bronnen:
www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/knoflook-geurige-gezonde-bollen
Mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98938-knoflook-een-medicinale-lekkernij.html

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!